Administrația Prezidențială a dezmințit informațiile privind un posibil apel al României la FMI. Informațiile sunt nefondate, speculative, nu corespund realității, a transmis administrația.
Administrația Prezidențială a transmis miercuri clarificări în urma apariției unui articol de presă în care scria că România ar putea apela la FMI în cazul căderii Guvernului. De asemenea, articolul menționa posibile creșteri de TVA și taxe, dar și concedieri ale bugetarilor.
„Informațiile prezentate în articol sunt nefondate, speculative și nu corespund realității. România nu se află într-o situație care să justifice apelarea la Fondul Monetar Internațional și nici nu există semnale privind o criză guvernamentală iminentă”, transmite Administrația Prezidențială.
Informațiile au fost respinse și de reprezentanții Guvernului.
Spitalul din Tg. Bujor va avea portal pentru telemedicină și brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical. Totul în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Galați cu fonduri PNRR.
Un portal informatic pentru programarea pacienților și transmiterea rezultatelor de laborator la distanță, brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până la externare, precum și un portal de telemedicină, pentru o legătură mai rapidă între medici și pacienți, se numără printre noile servicii medicale ce vor fi oferite gălățenilor la Spitalul Orășenesc din Târgu Bujor, anunță președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Toate acestea vor fi posibile grație unor investiții în valoare de peste 1,4 milioane de lei, fonduri atrase printr-un proiect cu finanțare prin PNRR.
„Introducerea noilor servicii medicale - de care vor beneficia nu doar locuitorii din Târgu Bujor, ci și cei din comunele din apropiere - va cuprinde calculatoare performante și mijloace de comunicații mai eficiente, precum și programe informatice speciale, dedicate activității spitalelor”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Principalele îmbunătățiri vor fi următoarele:
-Portalul medical: Programarea pacienților și transmiterea rezultatelor de laborator nu vor mai necesita deplasarea fizică la spital a persoanelor în cauză, ceea ce va aduce un grad mai ridicat de eficiență, dar și de confort.
-Soft pentru trasabilitatea pacientului: Fiecare persoană va primi la internare o brățară inteligentă cu ajutorul căreia vor fi gestionate fișele și istoricul medical al pacientului, inclusiv eventualele alergii sau boli cronice, tratamentele și consultațiile, se va asigura aplicarea corectă a medicației și administrarea datelor etc.
-Portalul de telemedicină-teleconsult: Pacienții vor putea beneficia de consultații medicale prin apeluri video/audio, la recomandarea medicului. Această soluție permite un acces mai ușor și mai rapid la specialiști, contribuind la stabilirea unui diagnostic corect, transmiterea datelor medicale și la monitorizarea continuă a stării de sănătate a pacienților.
„Tehnologia modernă va deveni un aliat de nădejde al medicilor și pacienților de la Spitalul Orășenesc Târgu Bujor. Totul, pentru servicii medicale de calitate, rapide și eficiente”, a precizat Costel Fotea.
USR anunță că preia solicitarea păgubiților NORDIS și cere reînființarea comisiei de anchetă parlamentară care să lămurească împrejurările care au facilitat ca peste 2.000 de români să fie victimele unei „escrocherii imobiliare”.
Ștefan Pălărie, liderul grupului USR din Senat, s-a întâlnit cu un grup de reprezentanți ai păgubiților NORDIS și a ascultat toate solicitările oamenilor. Păgubiții își doresc reînființarea comisiei parlamentare care să găsească o soluție și pentru cei care au fost deja păcăliți, a susținut Pălărie.
În noiembrie, anul trecut, în plină campanie electorală, atât PSD, cât și PNL au votat formarea unei comisii de anchetă parlamentară de anchetă pentru investigarea mafiei imobiliare, dar nu a avut nicio ședință, a mai arătat liderul grupului USR din Senat.
„Această comisie nu s-a întrunit nici măcar o dată, iar atunci când se aflau în campanie electorală, PSD și PNL se întreceau în a dori sau a promite că vor aduce adevărul de partea cetățenilor. În privința păgubiților NORDIS, nu s-a schimbat nimic, mecanismele esențiale nu au fost rezolvate. Prin urmare, USR solicită politicienilor din PSD și PNL, dacă au mai făcut-o o dată în campanie electorală, să o facă și astăzi, și anume să-și dea semnăturile și acordul pentru reînființarea acestei comisii de anchetă”, a declarat Ștefan Pălărie.
Reînființarea comisiei se justifică în condițiile în care până acum, în ciuda declarațiilor publice, mecanismele care au putut permite un prejudiciu de aproape un miliard de lei nu au fost elucidate, cum nu se știe din ce cauză instituții importante ale statului, precum Inspectoratul pentru Calitatea în Construcții, ANAF, Protecția Consumatorilor, nu au acționat la timp și au permis ca astfel de țepe să se întâmple, este concluzia USR.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a primit o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii. Parlamentarii aflați în vizita oficială la București au vorbit cu Ilie Boljan despre Anularea alegerilor, evoluția procesului de includere a României în Programul Visa Waiver și prezența trupelor americane în țara noastră.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a primit marți, la Palatul Cotroceni, o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii, aflată în vizită oficială în România.
„În cadrul întrevederii, au fost abordate principalele domenii ale Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare ale relației bilaterale. Președintele Ilie Bolojan a reafirmat angajamentul ferm al României față de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, subliniind că acesta reprezintă un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională. Președintele a evidențiat importanța consolidării prezenței americane în România, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre. A subliniat că România contribuie activ la securitatea Flancului Estic al NATO, iar cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă. Un alt subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit evoluția procesului de includere a României în Programul Visa Waiver. Ilie Bolojan a transmis că acest obiectiv reprezintă o prioritate a agendei bilaterale și o așteptare a cetățenilor români. România își exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu autoritățile americane pentru finalizarea acestui proces într-un termen rezonabil și cu un rezultat pozitiv”, anunță Administrația Prezidențială.
De asemenea, a fost subliniat interesul comun pentru dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, prin atragerea de investiții americane și extinderea cooperării comerciale. În contextul actual al economiei românești, există un potențial semnificativ de aprofundare a relațiilor economice bilaterale.
„În ceea ce privește procesul electoral din 2024, Președintele interimar a precizat că România a învățat lecțiile necesare și că instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice. Totodată, au fost abordate teme de interes regional. Președintele interimar Ilie Bolojan a vorbit despre importanța consolidării securității pe Flancul Estic al NATO, ca element esențial pentru menținerea stabilității în regiune. În acest context, s-a discutat despre sprijinul oferit Ucrainei în fața agresiunii ruse și susținerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova. România rămâne un partener responsabil în cadrul comunității euroatlantice, angajat în apărarea valorilor democratice și în promovarea stabilității și securității în regiune”, a mai transmis Președinția.
Din delegație au făcut parte opt membri ai Congresului SUA, reprezentând ambele partide politice: Vern Buchanan (Republican – Florida), Dina Titus (Democrat – Nevada), Lloyd Doggett (Democrat – Texas), Ted Lieu (Democrat – California), Neal Dunn (Republican – Florida), Ilhan Omar (Democrat).
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri că întreaga autostradă Pașcani-Suceava are constructori desemnați. Secțiunea de 62 de kilometri face parte din Autostrada Moldovei -A7.
„Întreaga Autostradă Pașcani -Suceava (62 km), secțiune a A7 (Autostrada Moldovei) are constructori desemnați! Astăzi, CNAIR a desemnat și câștigătorul contractului pentru construcția lotului 2 (Roșcani-Suceava), în lungime de 29 km. După semnarea contractului (peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații), antreprenorul român va avea la dispoziție 2,86 miliarde lei (fără TVA) și 30 de luni (6 luni proiectare și 24 de luni execuție) pentru construcția acestui nou lot de autostradă”, a transmis ministrul Sorin Grindeanu.
Pe traseu vor fi construite, inclusiv un pod peste Râul Siret și DJ208C, un pasaj peste calea ferată, două parcări de scurtă durată și două spații de servicii. Conform proiectului, spațiile de servicii și parcările de scurtă durată vor fi prevăzute, fiecare, cu infrastructura necesară amplasării a minimum opt stații de încărcare pentru autoturismele electrice. De asemenea, pe traseu vor fi trei noduri rutiere. Este vorba despre Nodul Roșcani, care va asigura accesul pe și dinspre autostradă, Nodul rutier Dumbrăveni, la intersecția cu DJ 208B și Nodul rutier Aeroport Suceava, care va asigura legătura cu un drum spre Aeroportul Internațional Suceava și spre DN29.
Contractele pentru construcția întregii secțiuni de autostradă Pașcani-Suceava, parte a A7, sunt finanțate prin Programul Transport 2021-2027.
În această săptămână, în Camera Deputaților, deputatul Viorica Sandu a adoptat Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală (PNDL).
„Obiectivul general al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2013 pentru aprobarea PNDL este echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie, în conformitate cu reglementările cuprinse în Planul de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a”, explică deputatul PSD Viorica Sandu.
Până acum, Ordonanța limita categoriile de drepturi reale care permiteau realizarea și finanțarea prin PNDR a sistemelor de apă/canalizare, strict la dreptul de proprietate și de administrare, deși acestea puteau fi realizate, potrivit legislației generale în materia serviciilor comunitare de utilități publie, respectiv Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 și în baza dreptului de trecere și/sau de ocupare temporară a terenului, prevăzute la Art.5 din lege, alin(10)-(15).
„Odată cu adoptarea acestei legi a fost adaptat cadrul legal la situațiile identificate în derularea proiectelor de investiții și îndepărtarea limitărilor excesive, astfel încât obiectivele să fie finalizate la timp, în perioada de derulare a contractelor de finanțare”, a transmis deputatul Viorica Sandu.
O investiție de peste 100 de milioane de euro se realizează în județul Galați. Este vorba despre Sistemul de management integrat al deșeurilor, un proiect unic în România. Joi, 10 aprilie, în comuna gălățeană Valea Mărului au fost inaugurate două dintre elementele esențiale ale sistemului județean: cel mai performant depozit de deșeuri din țară și o uzină de sortare computerizată.
Consiliul Județean Galați, în calitate de beneficiar al proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Galați” (SMID Galați), anunță începerea activității joi, 10 aprilie, a două importante obiective de investiții prevăzute în cadrul proiectului, respectiv ”Depozitul conform de deșeuri nepericuloase” și ”Stația de sortare” situate în comuna Valea Mărului, județul Galați.
”Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Galați” este un proiect implementat de către Consiliul Județean Galați cu finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (etapa I) și prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021 – 2027 (etapa a II-a).
Valoarea totală a investițiilor din cadrul acestui proiect este de 503.579.235 lei, din care investițiile în obiectivele de la Valea Mărului - ”Depozitul conform de deșeuri nepericuloase” și ”Stația de sortare” – au o valoare de 84.733.008 lei.
”SMID Galați este unul dintre cele mai ample și complexe proiecte privind gestionarea deșeurilor, protecția mediului și creșterea calității vieții cetățenilor din județul nostru. Este unul dintre primele proiecte de acest fel din țară, este un proiect care s-a bucurat de o atenție deosebită inclusiv din partea Comisiei Europene, fiind considerat din multe puncte de vedere un proiect-pilot și la nivel comunitar. Astăzi, primele mari obiective – Depozitul de deșeuri și Stația de sortare de la Valea Mărului - din proiectul SMID Galați sunt date în operare, iar ele vor schimba fundamental gestionarea deșeurilor din județul Galați. Foarte important, autospecialele cu deșeuri din județul Galați nu vor mai fi nevoite să meargă până la depozitul de la Roșiești (județul Vaslui) cum s-a întâmplat în ultimii ani, după închiderea vechii gropi de gunoi de la Rateș (Tecuci), ce s-a realizat tot ca urmare a investițiilor derulate de Consiliul Județean. De altfel, trebuie să uităm de termenul ”groapă de gunoi”. Depozitul de deșeuri de la Valea Mărului va fi prevăzut cu cele mai avansate sisteme de protecție a mediului, de monitorizare și verificare. Mai mult, există și componenta reprezentată de Stația de sortare, care va contribui și ea la un mediu mai curat și mai sigur pentru gălățeni”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Depozitul conform de deșeuri nepericuloase de la Valea Mărului, județul Galați, are o suprafață totală de 15 ha, din care suprafața construită este de 10,6 ha, iar suprafața de depozitare efectivă a celulei depozitului este de 8,5 ha.
Depozitul de la Valea Mărului este din clasa B (conform clasificării din HG nr.349/2005), va deservi întreg județul Galați și are o capacitate de 1.000.000 de metri cubi, fiind proiectat pentru o durată de funcționare de 30 ani.
În acest depozit vor fi acceptate următoarele categorii de deșeuri: deșeuri municipale colectate în amestec, deșeuri provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri stradale, reziduuri de la stațiile de sortare și compostare, nămoluri rezultate de la stațiile de epurare orășenești, reziduuri rezultate din tratarea anaerobă a fracției organice provenite din deșeurile municipale.
Pentru o gestionare eficientă și reducerea cantităților de levigat și gaz de depozit, zona de depozitare este împărțită în mai multe subcelule ce pot fi gestionate individual.
Pentru protejarea solului, a apelor de suprafață și a pânzei freatice, depozitul dispune de un sistem de etanșare performant, format din mai multe straturi de protecție și impermeabilizare (strat de argilă compactată, geocompozit bentonitic, geomembrană de înaltă densitate, geotextil de protecție etc.).
Depozitul de deșeuri dispune și de un sistem complex de colectare și tratare a levigatului (un lichid rezidual ce apare în urma procesului de depozitare) la capătul căruia se află un sistem de filtrare și o stație de epurare cu osmoză inversă în cinci trepte - cea mai eficientă tehnologie de purificare, cu o capacitate de 110 mc/zi.
De asemenea, depozitul dispune de un sistem de captare, filtrare și ardere controlată a gazelor de depozit în condiții de maximă siguranță.
Pentru a avea acces pe amplasamentul depozitului, autospecialele pentru transportul deșeurilor vor trece în zona de intrare/recepție printr-un sistem de identificare, cântărire și verificare în care este inclus și un portal de detecție a potențialelor surse de radiații.
Mașinile vor urma un traseu prestabilit până la rampa de descărcare a deșeurilor, iar la ieșire autospecialele vor trece obligatoriu printr-un sistem de curățare și decontaminare a roților.
Stația de sortare de la Valea Mărului are o capacitate maximă de sortare de 18.000 tone/an (6.000 t/an/schimb, 3 schimburi) și va deservi întreg județul Galați (cu excepția municipiului Galați).
Fluxul de prelucrare în cadrul stației de sortare cuprinde mai multe zone funcționale: zona de recepție a deșeurilor (cabină recepție și cântar), zona de stocare temporară a deșeurilor recepționate (plastic, metal, hârtie și carton), zona de sortare a deșeurilor (hala de sortare, cu o suprafață de 1.880 mp) și zona de depozitare a baloților formați din deșeurile sortate.
Benzile de sortare sunt într-un ansamblu care cuprinde și o presă de balotare de 50 tone forță, cu legare automată, perforator PET integrat în pâlnia de alimentare și o capacitate de 7.500 tone/an.
Atât sistemul de benzi rulante al stației de sortare, cât și toate operațiunile făcute de presa de balotare sunt controlate de la un panou de comandă automatizat. De asemenea, în cabinele de sortare sunt amplasate sisteme de ventilare și de climatizare, iar în hală sunt boxe pentru acumularea deșeurilor sortate, un separator magnetic pentru metale, utilaje pentru operațiunile de manipulare, sisteme de prevenire a incendiilor etc.
”Depozitul conform de deșeuri nepericuloase” și ”Stația de sortare” dispun de o serie de elemente constructive cu funcțiuni generale printre care se numără: Clădirea administrativă, ce include laboratoare, sisteme de supraveghere și servere, camera de gestionare date și raportare, sistem SCADA pentru monitorizarea, controlul și verificarea zonelor de depozitare, birouri pentru personalul administrativ și secretariat, sală de întâlniri și vestiare pentru personal; Garajul pentru mașini și utilaje și un atelier de întreținere și reparații auto; Bazinul tehnic cu sistem colector ape pluviale și tehnologice și stație PSI.
La inițiativa Consiliului Județean Galați, pentru implementarea Sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID) Galați a fost înființată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv Galați, din care fac parte toate cel 65 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) din județul Galați. De asemenea, în urma unei licitații publice, compania FCC Environment Romania a fost desemnată drept operator al Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Valea Mărului, compus din Depozitul conform de deșeuri nepericuloase și Stația de sortare.
Premierul Marcel Ciolacu susține că România trebuie să devină un hub regional de inovare. De asemenea, digitalizarea administrație publice în România este esențială pentru reducerea birocrației și creșterea transparenței în relațiile statului cu cetățenii, consideră Ciolacu. Mesajul a fost transmis la evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest prin intermediul consilierului de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Bogdan Mihai Dumea.
Potrivit premierului, platformele digitale nu doar că simplifică aceste interacțiuni, dar contribuie și la modernizarea și eficientizarea serviciilor publice, un proces susținut de investițiile europene în domeniu.
În mesaj se subliniază faptul că sectorul IT&C din România continuă să crească și să devină un pilon esențial al economiei naționale. Tehnologii avansate, cum ar fi inteligența artificială, sunt deja implementate pe scară largă, iar România beneficiază de talentul și resursele necesare pentru a deveni un lider regional în domeniul digitalizării, arată Ciolacu.
„Investim masiv în tehnologii de vârf – semiconductori, inteligență artificială, securitate cibernetică și energie verde. Dezvoltăm centre specializate în universități și start-up-uri tehnologice deoarece România trebuie să devină un hub regional de inovare. Aceste investiții atrag tinerii antreprenori și generează locuri de muncă bine plătite,” a explicat premierul Ciolacu.
Șeful Guvernului a reiterat angajamentul Guvernului României de a sprijini companiile care investesc în inovație prin facilități fiscale și granturi pentru cercetători. Aceste măsuri vor facilita antreprenorilor români accesul la piețele globale, încurajând creșterea și dezvoltarea sustenabile, a precizat Marcel Ciolacu.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță o investiție importantă la Hidroelectrica. Este vorba despre semnarea contractului pentru primul proiect de stocare a energiei în baterii din portofoliul companiei. Peste 40% din energia României este din hidrocentrale, a explicat ministrul român.
„La această oră, peste 40% din energia României este din hidrocentrale. De aceea este vital că am reușit să asigurăm funcționarea tuturor celor șase grupuri de la Porțile de Fier I, după lucrări integral românești, derulate de Hidroelectrica-Hidroserv-UCMH (UCM Reșița). Mai mult, începe să se vadă tot mai des stocarea, în tabloul de producție, unde aveam acum un an abia 8MWh și astăzi aproape 400MWh disponibili în baterii”, a transmis ministrul Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a anunțat semnarea contractului pentru primul proiect de stocare a energiei în baterii din portofoliul companiei.
„Hidroelectrica a anunțat semnarea contractului pentru primul proiect de stocare a energiei în baterii din portofoliul companiei. Hidroelectrica se dezvoltă prin astfel de investiții cu caracter strategic, care răspund uneia dintre marile provocări actuale ale sistemului energetic: stocarea. Mai exact, cum facem ca energia produsă din surse regenerabile să nu se piardă și să poată fi utilizată chiar și în zilele în care condițiile meteorologice nu ne sunt favorabile”, a adăugat Burduja.
El a oferit detalii despre contract.
„Contractul a fost semnat cu asocierea formată din Prime Batteries Technology și Enevo Group, câștigătoarea licitației lansate la finalul anului trecut. La fel de important este faptul că acest contract a fost semnat cu două companii românești, care merită din plin felicitate. Prime este una dintre companiile pe care ne bazăm, ca țară, pentru dezvoltarea capacităților de stocare chiar aici, acasă. Asta va însemna costuri mai mici, posibilități de export de tehnologie și mai mult know-how autohton. Enevo este, la rândul său, deja un actor recunoscut și pe piețele externe în domeniul sistemelor de automatizare pentru sectorul energetic. Instalația de stocare cu baterii Li-ion va fi amplasată în cadrul Substației Crucea, parte a Parcului Eolian Crucea Nord – operat de Hidroelectrica, cu o putere instalată de 108 MW. După punerea în funcțiune, instalația va avea o capacitate de stocare de 72 MWh. Valoarea totală a contractului este de aproape 80 de milioane de lei fără TVA, iar termenul de implementare este de 12 luni. Investiția va contribui direct la reducerea dezechilibrelor interne din parcul eolian, la îmbunătățirea performanțelor turbinelor și la oferirea de servicii de echilibrare pentru întregul sistem energetic național. Cu alte cuvinte: mai multă stabilitate, eficiență și fiabilitate pentru rețeaua de electricitate a României”, a mai spus ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a vorbit despre următoarele investiții din sectorul energetic.
„România are nevoie de un sistem energetic modern și îi felicit, încă o dată, pe toți cei care au viziunea – din companiile de stat și din cele private – de a acționa pentru atingerea acestui obiectiv. Vor avea mereu un sprijin la Ministerul Energiei. De altfel, punem la bătaie o sumă record de 380 de milioane EUR, finanțări nerambursabile din PNRR și Fondul pentru Modernizare, pentru sprijinirea proiectelor de investiții în capacități de stocare în baterii. Vom depăși astfel 3000MWh în următorii ani, iar bateriile vor deveni un pilon important al sistemului energetic național. Așa, și? Și asta ne va aduce mai multă producție, mai mult echilibru, deci o energie mai sigură și mai ieftină. Și da, asta înseamnă pe viitor facturi mai mici pentru români și companiile românești. Înainte, împreună”, a precizat ministrul Sebastian Burduja.
Statul încurajează împădurirea. Guvernul a anunțat că majorează prima anuală acordată deținătorilor de terenuri. Aceasta va crește cu 40%.
Decizia a fost luată în timpul ultimei ședințe de Guvern.
„Susținem și cea mai importantă creștere a suprafeței împădurite din România, printr-o soluție simplă: majorăm cu 40% prima anuală acordată deținătorilor de terenuri pe care sunt efectuate împăduriri sau reîmpăduriri prevăzute în PNRR”, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Obiectivul statului este ca, la sfârșitul lui 2026, să se împădurească aproximativ 28 de mii de hectare.
Error: No articles to display