George Butura

Unul dintre liderii USR Emanuel Ungureanu îi cere președintei partidului Elenei Lasconi să se retragă din cursa pentru Palatul Cotroceni. Dragă Elena, e timpul să fii om de stat, să te retragi, a transmis Ungureanu care vrea ca USR să-l sprijine pe Nicușor Dan.

„Dragă Elena, e timpul să fii om de stat! Dragă Elena, a venit vremea să-l susții pe Nicușor Dan pentru prezidențialele din luna mai. Este timpul ca partidul nostru, USR, să-l sprijine pe Nicușor Dan. Nicușor Dan este fondatorul USR și omul care a câștigat două mandate de primar al Capitalei cu sprijinul USR”, a scris Emanuel Ungureanu, pe Facebook.

Potrivit lui Ungureanu, sondajele de opinie, inclusiv cele comandate de USR, îl plasează pe Nicușor Dan la 20-21% din intențiile de vot, în timp ce Elena Lasconi nu are mai mult de 9-10%.
„În mod evident, după rezultatul tău excepțional din decembrie, nimeni din USR nu are dreptul să îți ceară să te retragi din cursa pentru prezidențiale și eu nu voi face asta. Într-o țară normală, ar fi trebuit să fii președinta României și ar fi fost extraordinar, ai un suflet bun și ești harnică, meritam un președinte ca tine după decepția numită Iohannis. Din cauza Securistanului infiltrat în CCR, acest moment astral ne-a fost distrus. Sunt convins că este incredibil de frustrant pentru tine că ți-a fost furată victoria, o meritai și o meritam, USR te-a susținut fantastic. Convingerea mea este că l-ai fi învins în turul 2 anulat ilegal, pe Călin, omul Kremlinului, un produs 100% al părții întunecate a serviciilor secrete românești”, a precizat Emanuel Ungureanu.

O echipă de specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne au efectuat joi, 13 februarie, investigații în două zone de pe teritoriul național, în proximitatea frontierei româno-ucrainene, unde au fost descoperite fragmente rezultate în urma impactului unor drone de tip Geran 1/2, folosite de Federația Rusă în atacurile executate asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.

 Prima zonă în care au fost descoperite fragmente de dronă a fost localizată în apropierea frontierei, la aproximativ 5 km vest de localitatea Reni din Ucraina, la mai puțin de 1.000 m de malul stâng al Dunării.

 A doua zonă de impact pe teritoriul național a fost descoperită tot în proximitatea frontierei, într-un punct situat la 500 m de malul fluviului, la o distanță de circa 5 km sud de localitatea Reni, unde, de asemenea, au fost găsite resturile unei drone.

 În urma cercetărilor realizate la fața locului a fost stabilit că ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul. Ambele locații se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură de pe teritoriul național. Echipa de investigatori a ridicat probe de la cele două locații.

 Reamintim că, în cursul nopții trecute, forțele Federației Ruse au executat, în mod nejustificat și în gravă contradicție cu normele de drept internațional, un nou atac asupra unor obiective civile și de infrastructură ucrainene, în apropierea frontierei cu România.

 Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Serviciul de Telecomunicații Speciale susține că în anul 2024, numărul apelurilor non-urgente de la 112 a scăzut cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori.
Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 au preluat anul trecut 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgențe. Diferența de 39,55% reprezintă apeluri care nu au necesitat intervenția agențiilor Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.

Cele mai multe dintre urgențele înregistrate la 112 în cele 12 luni ale anului trecut au fost cazurile medicale. Acestea au reprezentat 63,39% din total.
Cetățenii cei mai responsabili, care au sunat la 112 în anul 2024 pentru situaii de urgență, sunt din Cluj, București-Ilfov, Bihor, Timiș și Iași.
Pe de altă parte, județele unde apelurile care nu sunt de competența Serviciului 112 reprezintă mai bine de jumătate din numărul total sunt Gorj, Covasna, Mureș și Mehedinți.
Statistica arată că cele mai multe apeluri abuzive au fost efectuate în județele Mehedinți, Argeș, Constanța, Vrancea și Gorj.

Serviciul de Telecomunicații Speciale sesizează cazurile de persoane care apelează abuziv 112 către Poliția Română, în vederea identificării și sancționării acestora. Apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără a avea o urgență ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz și se sancționează.
Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenție, în interval de un an, se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din afara țării se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro. Procedura este permisă de luni, 21 ianuarie.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că începând de astăzi, 20 ianuarie 2025, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din afara țării, se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro”, potrivit unui comunicat de presă.

Portalul cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.
„Până la ora 11.00, pe site-ul www.votstrainatate.ro au fost primite patru cereri de vot prin corespondență. Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine”, scrie în comunicatul AEP.
Termenul - limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23.59.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.
„Menționăm că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități. Termenul - limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate la o secție de votare este 4 martie 2025, ora 23.59. (...) La alegerile pentru Președintele României din anul 2025, alegătorul pentru care Biroul electoral pentru votul prin corespondență nu a înregistrat primirea plicului cu opțiunea sa de vot își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin la secțiile de votare”, se menționează în finalul comunicatului.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că gradul de ocupare al posturilor de judecător a crescut cu 5%. Anunțul a fost făcut marți.

Instituția susține că la începutul lunii ianuarie, în cadrul sistemul judiciar din România, din 5071 de posturi de judecător sunt ocupate 4251 de posturi. Cifra reprezintă 83,82% din total. De asemenea, din 3071 de posturi de procuror sunt ocupate 2266 de posturi, ceea ce reprezintă 73,79%.

CSM mai transmite că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și parchete constituie o prioritate.

Guvernul a aprobat calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și a analizat proiectul de ordonanță de urgență pentru acest scrutin. Regulile trebuie să fie același pentru toți candidații, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Declarația a fost făcută joi, înainte de ședința de Guvern.
„O să stabilim astăzi data alegerilor pe 4 mai, de asemeni, pe 4 mai vor avea loc și alegeri parțiale locale pentru conducerea unui consiliu județean, pentru conducerea unui municipiu reședință de județ, a trei orașe și, până în acest moment, 13 comune”, a declarat Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește modificările legate de organizarea alegerilor, premierul a spus că sunt făcute astfel încât regulile să fie același pentru toți candidații.
„Să nu mai avem această practică pe care am avut-o la ultimele alegeri, prin care un instrument, social media, a favorizat un anumit competitor. Am introdus și amenzi drastice, respectiv, de până la 5% din cifra de afaceri, iar la anumite corporații această amendă ar putea duce la multe miliarde de euro”, a precizat Marcel Ciolacu.

Avansează lucrările la cea mai mare pistă de biciclete din județul Galați: 25 de km de traseu în natură, departe de zgomotul orașului, între Lacul Vânători și Pădurea Gârbovele. Este un proiect unic în regiune, iar pista va fi spectaculoasă, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

 „Este un proiect la care țin foarte mult și pe care ni l-am dorit de mult timp.Pista va fi un spațiu ideal pentru gălățenii pasionați de biciclete, care au început să fie din ce în ce mai mulți, oferindu-le o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber în natură, precum și o experiență de neuitat. Pista de biciclete va avea o lungime de 22,8 kilometri, iar traseul va porni de la Lacul Vânători, trecând prin satul Costi, pe la Vânători și Odaia Manolache, loc din care cicliștii pot alege ruta spre Pădurea Gârboavele sau ruta Cișmele – Smârdan – intersecția cu DJ251”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Pista va fi dotată cu tot ce este necesar pentru o plimbare sigură și plăcută: două sensuri, rasteluri, sisteme de monitorizare, echipamente de protecție, pasaje și poduri unde este nevoie, precum și iluminat public.

 Valoarea investiției se ridică la peste 24 de milioane de lei (aproape 5 milioane de euro), din care 22 de milioane de lei sunt obținuți prin fonduri europene.

Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea care declară data de 31 mai drept „Ziua naţională a conştientizării riscurilor asociate consumului de droguri”. Decizia a fost luată vineri.

Legea are ca obiect de reglementare instituirea zilei de 31 mai ca „Ziua naţională a conştientizării riscurilor asociate consumului de droguri”, fiind prevăzută posibilitatea organizării sau sprijinirii logistic și material a unor manifestări culturale, sociale, medicale şi educaţionale, de către autoritățile administrației publice centrale și locale cu atribuții în domeniul sănătății, educației, asistenței sociale și culturii, în scopul conștientizării riscurilor asociate consumului de substanţe interzise.

Legea inițiată de parlamentarii PNL Sebastian Burduja și Monica Anisie a fost aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 17 decembrie 2024. Au fost 216 voturi „pentru”, două „împotrivă” și 41 de abțineri.

Miniștrii Mediului și Energiei au sesizat DIICOT cu privire la informațiile referitoare la presupusa demolare a barajelor din România. Cei doi miniștri susțin că niciun baraj hidroenergetic din România nu va fi demolat și că toate informațiile menționate sunt false.

Ministerul Mediului a anunțat că sesizarea penală depusă la DIICOT „vine ca urmare a unor știri false, publicate începând cu data de 6 ianuarie 2025, care pretindeau că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un ordin prin care se prevede demolarea barajelor, inclusiv a celor cu rol hidroenergetic, ca urmare a unor presupuse directive și regulamente europene. În plus, aceste informații au fost amplificate pe rețelele sociale de diverși utilizatori, ceea ce a generat panică și confuzie în rândul opiniei publice”.

Potrivit ministerului, proiectul reglementează exclusiv gestionarea barajelor ieșite din uz, fără a afecta barajele hidroenergetice sau alte infrastructuri strategice.
Proiectul supus dezbaterii publice în decembrie 2024 are scopul de a asigura o gestionare eficientă și sigură a barajelor care nu mai sunt utilizate, prin proceduri de conservare, postutilizare sau, în cazuri excepționale, abandonare, fără a prevedea demolarea construcțiilor funcționale, arată reprezentanții ministerului. Aceștia susțin că proiectul respectă legislația națională și nu are legătură cu reglementările europene invocate eronat în articolele de presă.

Ca urmare, miniștrii Mircea Fechet și Sebastian Burduja susțin că niciun baraj hidroenergetic din România nu va fi demolat și că toate informațiile vehiculate în acest sens sunt lipsite de temei.

„Barajele sunt infrastructuri esențiale pentru securitatea națională și pentru protecția populației împotriva riscurilor precum inundațiile. În calitate de ministru al mediului, resping ferm orice tentativă de manipulare a opiniei publice prin diseminarea de știri false. Aceste campanii de dezinformare sunt nu doar o insultă la adresa autorităților, ci și o amenințare directă la adresa stabilității țării noastre. Fanii unor lideri populiști nu vor reuși să intoxice poporul român cu minciuni. De fiecare dată vom răspunde prompt, prin mijloace legale, pentru a proteja interesul public și integritatea instituțiilor statului”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Hidroenergia este unul dintre pilonii securității energetice ai României, iar barajele joacă un rol vital în menținerea stabilității sistemului nostru energetic și în protecția împotriva inundațiilor. Fiecare zvon fals, diseminat de indivizi iresponsabili, nu face altceva decât să slăbească încrederea populației în autorități și să alimenteze tensiunile sociale. Acești propagatori de fake news trebuie să înțeleagă că nu vom tolera asemenea atacuri la adresa României. Securitatea națională și energia pentru cetățeni vor fi mereu apărate cu fermitate. Așa cum am colaborat excelent cu ministrul Fechet pentru deblocarea și accelerarea investițiilor în hidrocentralele începute înainte de 1989, așa facem echipă și pentru combaterea știrilor false și sancționarea celor care le propagă, la comanda celor care nu doresc ca România să aibă energie sigură, accesibilă și curată, produsă aici, în țara noastră”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Salvamont România a avut cele mai multe misiuni într-o singură zi. Este vorba despre un record absolut care a fost înregistrat joi, pe 2 ianuarie.

Potrivit Salvamont, pe 2 ianuarie 2025, cei 530 de salvamontiștii din întreaga țară, aflați la datorie au fost solicitați să intervină la 161 de apeluri de urgență. Spun salvamontiștii că este „un număr îngrijorător de mare de intervenții”.
Cele mai multe apeluri au fost la Predeal și Sinaia.
26 apeluri pentru Salvamont Predeal,
21 apeluri pentru Salvamont Sinaia,
14 apeluri pentru Salvamont Maramureș,
12 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov,
12 apeluri pentru Salvamont Harghita,
11 apeluri pentru Salvamont Prahova,
9 apeluri pentru Salvamont Lupeni,
7 apeluri pentru Salvamont Gorj,
6 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin-Muntele Mic,
5 apeluri pentru Salvamont Borșa,
5 apeluri pentru Salvamont Suceava,
5 apeluri pentru Salvamont Voineasa,
4 apeluri pentru Salvamont Mureș,
4 apeluri pentru Salvamont Neamț,
3 apeluri pentru Salvamont Alba,
3 apeluri pentru Salvamont Bihor,
3 apeluri pentru Salvamont Cluj,
2 apeluri pentru Salvamont Județul Brașov,
2 apeluri pentru Salvamont Dâmbovița,
2 apeluri pentru Salvamont Vatra Dornei,
2 apeluri pentru Salvamont Hunedoara,
1 apel pentru Salvamont Sibiu,
1 apel pentru Județul Alba,
1 apel pentru Județul Brașov.

În cazul acestor intervenții au fost salvate 162 de persoane, iar peste 100 de persoane au avut nevoie de asistență medicală în spitale. Dintre acestea 68 au ajuns la spitale fiind transportate de Ambulanțele SAJ , SMURD si SALVAMONT, iar altele, cu afecțiuni mai puțin urgente, au primit acordul să fie transportate cu mașinile rudelor/prietenilor.

S-au primit și 83 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.