Un profesor al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București le-a predat studenților săi primul curs despre „fake news” susținut în cadrul unei universități din România.
„Ideea acestui curs facultativ, la care au participat peste 50 de studenți, a apărut în contextul exploziei de informații false în mediul online”, spune profesorul Bogdan Oprea, cel care a avut ideea acestui curs.
În cadrul orelor de curs participanții au aflat cum pot face diferența între o informațiile adevărată și una falsă.
”Cursul pe care l-am lansat la începutul primului semestru la Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, este primul curs din învățământul universitar special dedicat fenomenului fake news. Se numește Fake news și dezinformare online. Recunoaște și verifică și l-am împărțit în mai multe module” a mai precizat Bogdan Oprea. Momentul lansării acestui curs are la bază datele statistice ”îngrijorătoare” despre fenomenul fake news, care a cuprins toate zonele oficiale de activitate.
Potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, 39% dintre români consideră de încredere informațiile care vin pe rețelele de socializare. Rețelele de socializare online nu sunt și nu ar trebui să funcționeze ca niște agregatoare de știri. Mare parte dintre cei care ne vând pe rețelele de socializare online diverse conținuturi, chiar imitând forma unor știri, încearcă să ne manipuleze. Astfel, de exemplu, Facebook a reușit să șteargă până în prezent peste 15 miliarde de conturi false și acest lucru l-a făcut numai în ultimii trei ani.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display