”Sindicatele din țările membre, reunite în cadrul Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC) susțin într-o măsură covârșitoare o directivă europeană pentru stabilirea unui mecanism pentru salarii minime echitabile și întărirea sistemelor de negociere colectivă pentru salarii decente. Chiar și înainte de criza COVID, mulți lucrători se descurcau greu cu cheltuielile necesare traiului. Munca ar trebui să ofere vieții demnitate, dar realitatea, pentru mult prea mulți, este că munca nu-i o garanție pentru a ieși din sărăcie”, se arată într-un comunicat al CSN Cartel Alfa.
Sindicaliștii din Europa spun că pandemia a înrăutățit situația lucrătorilor, iar de la începutul ei aproape 40% dintre lucrătorii din UE spun că se descurcă mai greu decât înainte de criză, conform unui raport Eurofound.
Reprezentanții sindicali din Europa spun că „salariile minime reglementate legal ar trebui să asigure un câștig suficient pentru lucrătorii cel mai puțin plătiți, dar în realitate nivelul este prea jos pentru ca o familie să se bucure de o viață decentă.
În România, valoarea coșului minim de consum arată că există o mare discrepanță dintre nivelul salariului minim actual și necesarul pentru a asigura un nivel de trai de o minimă decență.
România are în continuare cei mai mulți angajați aflați în sărăcie, iar „oamenii muncii pur și simplu nu obțin o parte echitabilă din bogăția și valoarea pe care o generează”.
În acest context, sindicaliștii solicită o directivă a UE pentru salarii minime corecte și negocieri colective, acestea votând în proporție de 85% în favoarea unei astfel de reglementări.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display