”Infectarea salariaților din sănătate este o problemă sistemică” Recomandat

Viorel Rotilă, managerul Federației „Solidaritatea Sanitară”, a declarat pentru canalele media care informează despre pandemie că ponderea salariaților din sănătate infectați cu noul coronavirus este de 7,3% din totalul cetățenilor infectați, iar ideal ar fi ca aceasta să scadă la 4,5%. Totodată, potrivit sindicalistului, ponderea salariaților infectați din totalul salariaților din sănătate este de 1,9%.

În opinia lui Viorel Rotilă, în prezent “suntem mai bine”, la un nivel comparativ cu alte state occidentale, ceea ce sugerează că problema este una care ține de impactul global al pandemiei.

Managerul Federației a precizat că infectarea personalului medical nu este o problemă doar a sistemului de sănătate din România, ci a tuturor sistemelor de sănătate care nu au fost construite pentru a funcționa pe acest model.

Și asta pentru că “tratăm pacienți cu boli infecțioase în spitale care nu au circuite de boli infecțioase, cu salariați care nu au antrenamentul de a trata pacienți cu boli infecțioase, cu personal insuficient raportat la aceste proceduri. Și nu doar la noi, ci se întâmplă în toată lumea. Deci, este o problemă sistemică”, a mai subliniat Viorel Rotilă.

Reprezentantul Federației „Solidaritatea Sanitară” a spus că există un “set de intervenție” pe care sindicaliștii l-au solicitat în mod repetat. Iată care sunt propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” pentru ca procentul salariaților din sănătate infectați să scadă.

1. Constituirea unui centru de sprijin al spitalelor care să ofere know-how
2. Oferirea de materiale de protecție adecvate tipului de risc pentru toți salariații
3. Mobilizarea turor instituțiilor responsabile în formarea și atenționarea continuă a salariaților privind lucrul în noile condiții
4. Reamintirea la cel puțin două săptămâni în privința pericolului pe care îl reprezintă fiecare gest profesional

5. Investițiile
“Cea mai importantă este în sistemele de ventilație din unitățile sanitare, având în vedere transmiterea aerogenă de transmitere a virusului, iar studiile înclină tot mai mult asupra acestei modalități de transmitere.

6. Consiliere psihologică

“ Nu se ocupă nimeni de personalul medical. A apărut conceptul focarelor de caféa. Unul dintre colegi a lansat acest concept, constatând că în spitalul dumnealui au existat câteva cazuri în care salariații stăteau de vorbă și s-a presupus că de acolo s-au infectat. Noi spunem că este un concept greșit, dar el a circulat destul de mult. Salariații nu se infectează că stau la cafea. Ei simt nevoia să stea de vorbă unii cu alții. Dacă nu ai contruit spații sociale care să asigure protecția în momentul în care trebuie să comunice unii cu alții, automat există riscul de infecție. Mai mult decât atât, salariații sunt nevoiți, din nefericire, să se sprijine psihic unii pe alții. În loc să gândim un sistem integrat de sprijin psihologic , să stea cineva de vorbă cu ei măcar săptămânal, să evalueze din această perspectivă, ne trezim că i-am lăsat de izbeliște. Acest lucru poate să crească suplimentar riscul de infectare”, potrivit sindicalistului.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai citite

Error: No articles to display