Evoluţia datoriei guvernamentale conform metodologiei UE aferenta perioadei 2010 - iunie 2020, document anual de raportare, publicat pe website-ul Ministerului de Finanțe, arată că România se îndreaptă vertiginos către pragul maxim obligatoriu stabilit prin acord cu Comisia Europeană, privind disciplina bugetară.
Prin Tratatul de la Maastricht al Uniunii Europene, statele membre sunt obligate să respecte disciplina bugetară prin îndeplinirea a două criterii, dintre care unul este datoria publică, care să nu nu depăşească 60% din PIB.
Datoria publică este stocul datoriei totale brute consolidate a administraţiei publice la finele perioadei, exprimat la valoarea nominală al următoarelor categorii de pasive guvernamentale.
Datoria administratiei publice din România, conform metodologiei UE (datoria guvernamentala) era anul trecut de 373.509,2 mil lei, reprezentând 35,2% din PIB, în condițiile în care, în ultimii cinci ani a avut o evoluție în scădere, de la 37,8 procente, înregistrate în 2015.
Anul acesta, însă, datoria publică a României a crescut fulminant la 430.845,1 mil lei, valoare înregistrată în iunie 2020, reprezentând 40,2% din PIB (conform comunicat INS nr.177 din 7 iulie).
Din această sumă numai datoria administratiei publice centrale este de 416.220,1 mil lei, ceea ce reprezintă aproape dublul valorii înregistrate în urmă cu cinci ani.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display