După reglementarea pieței de energie, după măsurile de sprijin pentru categoriile vulnerabile, următorul obiectiv al PSD este majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2023, anunță deputatul Viorica Sandu.
„PSD apreciază și salută că partenerii politici și sociali țin cont de modelul de salarizare propus, care corespunde celui deja adoptat la nivelul Uniunii Europene. Creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022”, a transmis Viorica Sandu, pe Facebook.
Prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, și va permite ca la 1 ianuarie 2024 să se atingă nivelului de 50% recomandat de Directiva europeană. În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut.
„Alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România. Totodată, introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investițiile mediului privat în România. Raportarea la modelul european ar trebui să fie însușită, ca proiect de țară, de întreaga clasa politică din România”, susține Viorica Sandu.
Detalii privind salariul minim din construcții:
Coaliția a preluat modelul propus de PSD pentru sectorul construcțiilor și a decis ridicarea salariului minim din acest domeniu de la 3.000 de lei la 4.000 de lei. Acest mecanism pentru stimularea sectorului construcțiilor este 100% marca PSD.
„În 2018, PSD a introdus prima oară mecanismul unui salariul minim diferențiat și acordarea unor facilități fiscale la salariile din sectorul construcțiilor, luând în considerare două aspecte: Contribuția semnificativă pe care o are acest sector la creșterea economică a României. Asigurarea forței de muncă calificate din sectorul construcțiilor, respectiv oprirea plecării la lucru în străinătate a muncitorilor din construcții”, a adăugat Sandu.
În prezent peste 550.000 de salariați lucrează în domeniul construcțiilor (inclusiv fabricarea materialelor de construcții). În 2021, sectorul construcțiilor a contribuit cu 6,6% la formarea PIB.
În primul semestru din 2022, sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere de 24% ca valoare și de 4% ca volum, față de aceeași perioadă a anului precedent.
Facilitățile acordate din ianuarie 2023 sectorului construcțiilor :
Salariul minim de 4.000 de lei
Scutirea de la plata impozitului pe venit
Scutirea de la plata contribuției sociale de sănătate (asigurarea acestor angajați este oferită de stat)
Reducerea contribuției pentru pensie cu 3,75 puncte procentuale, respectiv de la 25% la 21,25%
Reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă, de la 2,75% la 0,27%
Facilitățile se acordă pentru salariile între 3.000 de lei și 10.000 de lei.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.