Deputatul Viorica Sandu:„Reglementarea pieţei energiei înseamnă preţuri administrate de stat pe tot lanţul, de la producător până la distribuitor” Recomandat

Viorica Sandu, deputat PSD de Galați, susține că reglementarea pieţei energiei înseamnă preţuri administrate de stat pe tot lanţul, de la producător până la distribuitor.
 
România are al treilea cel mai mare preț din Europa pentru energia cu livrare astăzi. Statul trebuie să intervină pentru că lucrurile sunt foarte dezechilibrate în acest moment. Avem responsabilitatea aceasta deoarece furnizorii sunt plătiți din banii de taxe ai cetățenilor. PSD lansează această soluție în dezbatere publică, atât prin vocea președintelui său Marcel Ciolacu cât și a ministrului Finanțelor, Adrian Câciu”, a transmis Sandu.
 
 
„De ce e necesară revenirea la reglementare
 
-În acest moment piața este puternic distorsionată, disfuncțiile ei sunt grave și vor continua să se agraveze!
 
-La gaze naturale cotațiile de referință în Europa au ajuns să fie de 10 ori peste nivelul obișnuit în această perioadă a anului și cresc încontinuu.
 
-România, deși are resurse mult mai consistente decât alte țări europene, produce/vinde MWh-ul la cele mai mari prețuri din UE.
 
-Sistemul plafonării și al compensărilor, în vigoare în prezent, și-a atins limitele și devine inaplicabil, de aceea următorul pas logic este reglementarea pieței energiei, care ar aduce stabilitate, oprirea scumpirilor și menținerea puterii de cumpărare.
 
-Haosul din piața grav perturbată de penurie și incertitudine, împinge prețurile la niveluri de nesuportat și fără reglementarea pieței energiei, compensările vor costa peste 10 miliarde de euro, până la finalul anului, fapt care va împovăra bugetul național dincolo de orice sustenabilitate.
 
Beneficiile reglementării
 
-Reglementarea energiei ar aduce stabilitate, ar calma și apoi ar reduce inflația, ar readuce prețuri suportabile pentru consumatori și ar degreva statul de cheltuielile colosale cu compensarea, care umflă profiturile producătorilor la niveluri gigantice.
 
-Reglementarea pieței energiei a funcționat până la începutul anului 2021, când guvernele Orban și Cîțu au decis și susținut o liberalizare agresivă, prost pregătită, care a provocat și continuă să provoace efecte dezastruoase”, explică Viorica Sandu, într-o postare pe Facebook.
 
Cum s-ar putea face reglementare
 
Potrivit deputatuui Viorica Sandu, PSD susține inițierea rapidă de discuții profesionale care să identifice modalitățile practice ale revenirii la reglementarea pieței energiei astfel încât măsură să intre în vigoare cât mai repede, ideal înainte de 1 Noiembrie.
 
„România are experiență, expertiză și instituții capabile să reglementeze piața energiei. Până vom depăși vârful crizei actuale ar trebui ca prețurile plătite pe întreg lanțul să adauge costului de producție o marjă de profit rezonabilă; să nu se mai ia drept referință în calculul MW-ului prețul cel mai mare posibil – respectiv prețul spot al gazelor.
 
România a cerut oficial Comisiei Europene decuplarea prețului gazelor de cel al electricității. Solicitarea a mai fost făcută și de Spania și Portugalia încă din aprilie, reușind să obțină acest lucru de Comisia Europene, printr-o derogare de la regulile actuale, ceea ce le-a redus substanțial facturile de electricitate. Gazul este cel mai scump combustibil folosit pentru producția de energie electric”, susține deputatul Viorica Sandu. 
 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Ultima modificare Luni, 01 August 2022 09:38

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.