La propunerea ministrului PSD al Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, Guvernul a aprobat modificări importante la contractul-cadru prin care se acordă populaţiei asistenţa medicală, medicamentele şi dispozitivele medicale. Deputatul PSD de Galați, Viorica Sandu, prezintă care sunt principalele modificări aduse în sprijinul populației.
„În prezent, peste crizele vechi s-au suprapus altele noi, generate de războiul din Ucraina, care a perturbat grav lanțurile de aprovizionare cu energie, combustibil, alimente. Prețurile au crescut masiv, inflația a accelerat. Cu toate acestea PSD vine în sprijinul românilor și face ce a promis atunci când a intrat la guvernare. În ciuda crizei economice, Ministerul Sănătății a găsit soluții pentru a veni în sprijinul bolnavilor”, susține Viorica Sandu.
-Au fost introduse pe lista de medicamente gratuite şi compensate, de la data de 1 aprilie, 34 de noi denumiri comune internaționale destinate tratamentului bolnavilor cu afecțiuni pulmonare cronice, cancer, scleroză multiplă, diabet și alte boli rare.
-Nou- introdusele pe lista de medicamente gratuite şi compensate vor asigura tratamentul pentru afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului – glaucom. Lista cuprinde și medicamente destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, cu diabet zaharat, cu boli rare – hemofilie/talasemie, cu hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză şi angioedem ereditar.De asemenea între acestea se regăseşte şi tripla terapie necesară pacienţilor cu fibroză chistică.
Alte modificări importante ale contractului cadru aprobate:
-Serviciile medicale acordate de medicii de familie vor fi extinse. Începând de la 1 aprilie se introduc noi posibilităţi de diagnostic şi tratament acordate atât la cabinete, cât şi la domiciliul pacienţilor sau la locul solicitării.
-Pachetul de servicii medicale de bază în ambulatoriu va cuprinde şi consultaţiile, şi serviciile acordate de medicii de specialitate cu specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare în cabinetul medical.
-Programul de activitate zilnic al bazelor de tratament a fost reglementat în așa fel încât să asigure accesul asiguraţilor pe o durată de minimum 35 de ore pe săptămână şi minimum 5 zile pe săptămână. Repartizarea va fi stabilită prin negociere cu casele de asigurări de sănătate.
„S-a mai prevăzut posibilitatea majorării programului de lucru cu maximum 17,5 ore pe săptămână pentru fiecare medic de specialitate paraclinică, în situaţia în care necesarul de servicii medicale presupune prelungirea programului de lucru. Până la 1 aprilie 2022 vor fi aprobate și noile Norme de aplicare a pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru”, a adăugat deputatul Viorica Sandu.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.