Deputații USR Stelian Ion și Alexandru Dimitriu au depus o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal care să nu mai lase loc de interpretări, iar autoritățile să poată confisca de la cămătari atât dobânzile încasate de la oameni, cât și sumele date inițial cu camătă.
Potrivit USR, inițiativa vine „în contextul unei decizii bizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție care le permite cămătarilor să-și minimizeze pierderile, pentru că magistrații ÎCCJ au interpretat că banii dați împrumut nu constituie bunul/obiectul infracțiunii, iar statul poate confisca de la cămătari doar banii obținuți ca dobândă, nu și banii împrumutați”.
Inițiativa USR corectează această situație și se asigură că cei care se îmbogățesc din camătă nu vor putea păstra niciun leu din sumele folosite pentru săvârșirea infracțiunii.
„Justiția din România a demonstrat din nou o interpretare îngustă și ineficientă a legii, permițând cămătarilor să-și minimizeze pierderile printr-o decizie ce exclude confiscarea sumei inițiale împrumutate, chiar dacă aceasta este folosită ca instrument al infracțiunii. O astfel de interpretare ignoră realitatea infracțiunii de camătă, care nu este un act izolat, ci o activitate de obicei, prin care sume de bani sunt reciclate și reinvestite continuu în noi împrumuturi ilicite.
Aceasta nu doar că oferă o portiță legală celor care practică această activitate ilegală, dar și subminează scopul măsurilor de siguranță, care ar trebui să descurajeze și să elimine beneficiile materiale obținute prin infracțiune”, spune deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiției.
Potrivit deciziei ICCJ nr. 26/2025, în cazul infracţiunii de camătă doar dobânda este supusă confiscării speciale reglementate de art. 112 din Codul Penal. Acest lucru înseamnă că, de acum înainte, statul va putea confisca de la cămătari doar banii obținuți ca dobândă, nu și banii împrumutați.
Propunerea USR vizează modificarea art. 351 din Codul Penal astfel: „Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Confiscarea specială poartă atât asupra sumei de bani date, cât și asupra dobânzii obținute prin săvârșirea infracțiunii, inclusiv când aceasta este cuprinsă în sumele ulterior împrumutate și se dispune conform art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul Penal”.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.