George Butura

Consiliul Județean Galați a aprobat, într-o ședință extraordinară, indicatorii pentru construirea unui ”Centru Integrat de Îngrijiri Paliative”, prin intermediul căruia pacienții grav bolnavi să beneficieze de suport medical pentru ameliorarea simptomelor afecțiunilor de care suferă, dar și de suport fizic și emoțional.

”Astăzi am făcut un pas extrem de important pentru a avea, la Galați, servicii medicale de paliație, menite să ușureze suferința pacienților afectați de boli grave, unele incurabile, precum cancerul în forme foarte avansate.Este un proiect de suflet în primul rând, pentru că sunt tot mai mulți oameni care suferă de cancer în forme tot mai grave. Acest centru vine să completeze serviciile medicale oferite de Spitalul Județean Clinic de Urgență ”Sf.Ap.Andrei” din Galați. În prezent, secția de Oncologie dispune doar de 10 paturi pe partea de paleație, iar cererea pentru astfel de servicii medicale este foarte mare. Această nou unitate medicală vine să răspundă acestor necesități”, a arătat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Noul centru va funcționa într-o clădire cu patru etaje, dotată cu cele mai moderne echipamente și circuite medicale disponibile în prezent în domeniul paliației. 

Vor fi saloane pentru două sau trei persoane (în total va fi o unitate cu 50 de paturi), dar și cabinete medicale, saloane pentru kinetoterapie, consiliere psihologică, săli de tratament, sală de socializare, săli de așteptare etc. 

De asemenea, în total, vor fi peste 1000 de echipamente medicale, specifice serviciilor de paliație, cu care vom dota acest centru.

”Această investiție va avea o valoare totală de aproape 28 milioane de lei. Am reușit să găsim o sursă de finanțare din fonduri europene, dar nu suficientă pentru un astfel de centru. Totuși, pentru că ținem foarte mult la acest proiect, vom atrage 12,5 milioane de lei prin Programul Sănătate, iar diferența de aproximativ 15,5 milioane de lei o vom completa din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați.

De asemenea, pentru a accelera lucrurile, încă de săptămâna viitoare vom lansa cu clauză suspensivă licitația publică pentru construirea noii unități medicale, astfel încât, până la sfârșitul acestui an, să reușim demararea efectivă a lucrărilor”, a precizat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut lui Victor Ponta să se retragă din cursa electorală după dezvăluirile legate de inundațiile din 2014. „Joaca de-a suveranismul nu mai ține... retrage-te”, a solicitat Ciolacu.

Solicitarea lui Marcel Ciolacu a fost făcută după ce Victor Ponta a recunoscut că atunci când era premier a luat decizia de a inunda mai multe sate românești pentru a salva Belgradul de inundații.

„Când ești prim-ministru sunt multe momente în care ești nevoit să iei decizii grele. Dar ele nu trebuie ascunse niciodată de proprii cetățeni. Să recunoști senin – după ani de zile! - că ai fost de acord, în calitate de prim-ministru al României, să inunzi sate românești pentru a salva orașe străine și să te lauzi că, drept recompensă, ai primit cetățenia altui stat, e clar că joaca de-a suveranismul nu mai ține”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

Premierul i-a cerut lui Victor Ponta să se retragă din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale.
„Orice scuză ai invoca, fiecare cetățean al acestei țări așteaptă de la un demnitar - fie el președinte, premier sau orice altceva, să-și apere propria țară și proprii cetățeni! În niciun caz nu te mai crede nimeni că ești suveranist și că mori cu toți de gât pentru poporul și țara ta! Victor, ia măcar acum o decizie înțeleaptă! Retrage-te din cursă ! Niciun pesedist nu îl vrea pe Nicușor Dan președinte! Răscumpără-ți măcar în al doisprezecelea ceas imensa greșeală făcută atunci! Pune măcar acum România, cu adevărat, pe primul loc”, a precizat Marcel Ciolacu.

Ministerul Apărării Naționale susține că România nu a primit nicio informare de la SUA privind o eventuală retragere a militarilor americani. Surse americane au sugerat că 10.000 de militari ar putea fi retrași din România și Polonia.

„Cu privire la informațiile apărute recent în spațiul public privind o posibilă retragere a aproximativ 10.000 de militari americani din România și Polonia, Ministerul Apărării Naționale precizează că, până la acest moment, România nu a primit nicio informare oficială în acest sens din partea Statelor Unite. Ca atare, nu putem formula o poziție oficială ca răspuns la informații bazate pe surse de presă”, a transmis MApN.
Potrivit ministerului, relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii sunt fundamentate pe un parteneriat strategic solid, bazat pe valori comune, încredere reciprocă și o colaborare consolidată de peste două decenii în domenii-cheie, în special în ceea ce privește securitatea regională și euroatlantică.

Toate acordurile bilaterale semnate în acest cadru – inclusiv cele care reglementează prezența militară a SUA în România – sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional.
„Parteneriatul nostru cu SUA se bazează pe transparență, consultare și bună credință, iar orice decizie majoră privind postura militară aliată se ia în spiritul cooperării și al atașamentului față de valorile promovate de Tratatul de la Washington. Facilități strategice găzduite în bazele militare de pe teritoriul României, precum forțele americane staționate în sistem rotațional în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu sau sistemul antirachetă Aegis Ashore instalat în Baza 99 Deveselu, care este integrat în sistemul antirachetă al NATO, reprezintă dovezi clare ale angajamentului comun româno-american pentru securitatea colectivă aliată”, a mai comunicat MApN.

Modernizarea și extinderea Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu o investiție a Guvernului României de peste 2,5 miliarde de euro, va transforma această locație într-un hub strategic pentru NATO în regiune, capabil să găzduiască până la 10.000 de militari români și aliați. Investiția României este structurată pe 20 de ani, cu aplicare în patru etape.
Exercițiile militare comune, precum “Sea Shield 25”, aflat în desfășurare în Marea Neagră și pe teritoriul României, exercițiu la care participă și SUA cu echipamente de supraveghere aeriană și ofițeri de stat major, reprezintă un exemplu al cooperării extinse a României cu aliații, mai scrie în comunicatul părții române. De altfel, în acest an sunt planificate mai multe exerciții pe teritoriul României la care participă militari americani, cel mai important fiind SABER GUARDIAN 25 - planificat de USEUCOM.

„Prezența forțelor americane pe teritoriul României, susținută de investițiile semnificative în infrastructura de apărare, întărește securitatea regională și descurajează amenințările externe. În acest moment, în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii. La data de 26 martie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, militarii Brigăzii a 2-a a Armatei SUA, Divizia 101 Aeropurtată „Task Force Strike” i-au înlocuit pe cei din Brigada 3, Divizia 10 Munte „Task Force Patriot”. Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu găzduiește, la acest moment, peste 1.400 de militari din SUA. În același timp, planurile regionale de apărare sunt implementate conform planificării NATO, iar România, în calitate de națiune-gazdă, continuă să implementeze obligațiile asumate. România a fost una dintre primele țări aliate care și-au ridicat bugetul pentru apărare peste nivelul de 2% din PIB, depășind constant și angajamentul de a investi minimum 20% din alocări pentru înzestrarea cu tehnologie modernă, ceea ce demonstrează poziția noastră fermă de a ne asuma responsabilități de securitate din ce în ce mai importante”, a adăugat MApN.
Ministerul Apărării Naționale a precizat că „va continua susținerea importanței relației transatlantice și a parteneriatului strategic cu Statele Unite și va rămâne dedicat întăririi cooperării în domeniul apărării și securității, în care cele două părți au înregistrat succese care au contribuit în mod direct la consolidarea apărării colective și la promovarea valorilor democratice în regiune”.

USR cere clarificări urgente de la Ministerul Apărării privind transferul companiilor din industria de apărare. Românii și partenerii noștri merită transparență, susțin reprezentanții partidului aflat în opoziție.

Senatorul USR Sorin Șipoș, membru în Comisia pentru apărare din Senat, solicită public ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, să explice stadiul și temeiul deciziei privind transferul companiilor din industria națională de apărare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării, în contextul în care „Guvernul și Președinția se contrazic flagrant pe acest subiect”.

Într-o interpelare oficială, Sorin Șipoș atrage atenția că România are nevoie, mai mult ca oricând, de coerență în strategia de apărare.

„Industria națională de apărare are nevoie de un cadru clar și eficient de guvernanță, capabil să răspundă rapid nevoilor Armatei Române. În acest context, Ministerul Apărării are obligația să vină cu explicații clare privind reformarea managementului companiilor de apărare și planurile pentru consolidarea capacităților militare în zona Mării Negre”, declarǎ senatorul USR Sorin Şipoș.
USR susține că președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat recent transferul unor companii de la Ministerul Economiei către MApN, în timp ce ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat public că nu are cunoștință de nicio astfel de inițiativă.
Concluzia USR este că informațiile contradictorii transmise de oficiali de rang înalt afectează grav încrederea publicului și a aliaților noștri din NATO. Ca urmare USR cere Ministerului Apărării să răspundă clar la următoarele întrebări:
– Există într-adevăr această intenție de transfer?
– Care este lista exactă a companiilor vizate?
– Ce criterii au fost folosite pentru selecție?
– Care este calendarul estimat pentru implementare?

Consiliul Județean Galați a aprobat, marți, 25 martie, proiectul de buget pe anul 2025. Este un buget-record, în valoare de peste 1,9 miliarde de lei, cu 362,4 milioane de lei mai mare decât în 2024, ceea ce corespunde unei creșteri cu 25,21% față de anul precedent.

„Am aprobat astăzi cel mai mare buget de care a beneficiat vreodată județul Galați: 1,9 miliarde de lei, din care cea mai mare parte - 1,61 miliarde de lei (85%) este alocată pentru proiectele de dezvoltare: infrastructura de transporturi, serviciile medicale din spitale, școli, cultură, sport și petrecere a timpului liber, proiecte de mediu și  dezvoltarea afacerilor!

La fel de important este și faptul că, deși cheltuielile de funcționare au fost menținute în ultimii ani la un nivel relativ constant, ponderea acestora în bugetul județului a scăzut de la 94% în 2016 la doar 15% în 2025, respectiv la mai puțin de 0,3 miliarde de lei!”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Domeniul Sănătății județene a primit o alocare bugetară importantă, de peste 208,54 milioane de lei.

Vor fi continuate proiectele în curs de implementare, dar sunt pregătite și alte obiective de investiții.

Enumerăm, la capitolul creșterii calității serviciilor din Sănătate, construirea unui nou spital la Tecuci, modernizări și echipamente la Spitalul Județean, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie Galați, Spitalul ”Anton Cincu” Tecuci și UMS Gănești.

Biroul Electoral Central - BEC analizează luni ultimele dosare de candidatură la alegerile prezidențiale. Este vorba despre candidaturile liderei POT, Anamaria Gavrilă, rectorului SNSPA, Remus Pricopie, și fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu. În total, sunt analizate șapte dosare.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, și-a depus candidatura la prezidențiale fără a avea liste cu semnături. În schimb, lidera POT a anunțat că demersul său este de conjunctură. „Această candidatură este una de conjunctură. Noi nu recunoaștem aceste alegeri ca fiind unele legitime, însă ei au creat un joc care este nedrept”, a declarat Gavrilă.

Biroul Electoral Central analizează candidaturile în cel mult 48 de ore de la depunere.

Jandarmeria Română anunță că pentru asigurarea ordinii publice au acționat doar structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Este răspunsul la declarația unui politician care a vorbit despre trupe străine.

„Având în vedere informațiile prezentate în spațiul public de o persoană care are calitatea de politician privind faptul că alături de Jandarmeria Română la asigurarea măsurilor de ordine publică din zilele de 9,10 și 11 martie 2025 ar fi participat personal din trupele de apărare ale Uniunii Europene, facem următoarea precizare: Pentru asigurarea ordinii publice, protejarea cetățenilor, a instituțiilor și a ordinii constituționale au acționat doar structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Nu a existat o solicitare transmisă de România pentru nicio formă de ajutor internațional”, a transmis Jandarmeria.

Jandarmeria mai anunță că nu există o structură militară aparținând Uniunii Europene denumită „trupele de apărare ale Uniunii Europene ".

Recomandăm tuturor cetățenilor de bună credință, indiferent de calitatea deținută, să nu preia narative create și diseminate special pentru manipularea și dezinformarea publicului, a precizat Jandarmeria.

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) a anunțat, luni, că pe parcursul săptămânii se vor efectua lucrări de reabilitare la conductele rețelei termice. Lucrările se vor desfășura în mai multe zone din Capitală și vor lăsa sute de blocuri fără apă caldă și căldură.

Termoenergetica București a transmis că lucrările de reparații sunt „urgente, fiind impuse de avariile provocate de funcționarea rețelei la temperaturi exterioare scăzute”.
Rețeaua termică primară - conductă Dn 800mm, în zona Splaiul Unirii din Sectorul 3. Apa Nova București va executa lucrări de reabilitare a sistemului de canalizare ce aparține Primăriei Municipiului București, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă şi încălzire către 3 puncte termice (43 blocuri și 1 industrie) de luni, ora 09:00, până joi, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1974, această porțiune de rețea având peste 50 de ani de funcționare.

La Rețeaua termică primară - conductă Dn 500mm, în zona Bulevardului Camil Ressu din Sectorul 3, se vor executa lucrări de modernizare din cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare aferent Magistralei II Sud – Lot 1, Obiectiv 2 - tronson C4MB – CV16” si lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă şi încălzire către 11 puncte termice (168 blocuri) de luni, ora 09:00 până miercuri, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1976, această porțiune de rețea având aproape 50 de ani de funcționare.
La Rețeaua termică primară - conductă Dn 600mm, în zona bulevardelor Corneliu Coposu și Octavian Goga din Sectorul 3, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă şi încălzire către 8 puncte termice (89 blocuri și 3 industrii) de miercuri, ora 09:00 până vineri, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1991, această porțiune de rețea având aproape 35 de ani de funcționare.

La Rețeaua termică primară - conductă Dn 800mm, în zona intersecției străzii Turnu Măgurele cu Bulevardul Constantin Brâncoveanu din Sectorul 4 se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă și încălzire către 21 puncte termice (340 blocuri și 17 agenți economici) cu începere de miercuri, ora 09:00, până vineri, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1987, această porțiune de rețea având aproape 40 de ani de funcționare.

La Rețeaua termică primară - conductă Dn 500mm, în zona străzii Lujerului din Sectorul 6 se vor executa lucrări de remediere a unei avarii care impun sistarea furnizării agentului termic fără afectarea consumatorilor. Lucrările se vor desfășura de miercuri, ora 09:00 până joi, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei corespunzătoare tronsonului menționat este anul 1969, aceasta porțiune de rețea având aproape peste 55 ani de funcționare.

La Rețeaua termică primară - conductă Dn 800mm, în zona intersecției străzilor Orșova cu Dreptății din Sectorul 6. Se vor executa lucrări de modernizare a unui cămin de termoficare, de reîntregire a conductei Dn 800mm, precum și cele pentru montajul unor vane de golire cu diametrul de 125mm și a unor robineți de aerisire cu diametrul 50mm, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă și încălzire către 2 puncte termice (8 blocuri) și modulele blocurilor F7A și F7B. Lucrările se vor desfășura de miercuri, ora 09:00 până vineri, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei corespunzătoare tronsonului menționat este anul 1990, această porțiune de rețea având aproape 35 ani de funcționare.

La Rețeaua termică primară - conductă Dn 300mm, în zona străzii Liniei, din Sectorul 6 se vor executa lucrări de remediere a unei avarii, care impun sistarea furnizării agentului termic către 2 puncte termice (11 blocuri și 2 agenți economici). Perioada activității va fi de miercuri, ora 9:00, până joi, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei corespunzătoare tronsonului menționat este anul 1982, această porțiune de rețea având aproape 45 ani de funcționare.
La Rețeaua termică primară – Dn 800mm, conform Contractului subsecvent nr.440/31.07.2024 – LOT 6 “Lucrări de intervenții de primă urgență Dn 800mm, tronson 3 și 4 Șoseaua Virtuții – Ștrand Ciurel”, respectiv lucrări de deblindare și de reîntregire a rețelei termice executate de către firma Turbo Energy Power. Concomitent, se vor executa și lucrările de remediere a avariilor, inclusiv cele de montaj a unei vane cu diametrul de 500mm în căminul de termoficare C13 Intermeridian, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă și încălzire către 3 puncte termice (71 blocuri și imobile și 5 industrii) de miercuri, ora 08:00, până sâmbătă, ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1981, această porțiune de rețea având peste 50 de ani de funcționare.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că au fost depuse două oferte pentru construcția lotului Grințieș-Pipirig al A8 - Autostrada Unirii. Pentru contractul scos la licitație de CNIR au depus oferte constructori din România, Bosnia-Herțegovina și Turcia.

Pentru construcția lotului Grintieș-Pipirig (31,5 km) este alocată o durată de 54 de luni (14 luni pentru etapa de proiectare și 40 de luni pentru execuție) și suma de 6,9 miliarde lei (fără TVA). Suma este asigurată prin Programul Transport 2021-2027, mai anunță Sorin Grindeanu.

Pe traseul lotului de autostradă vor fi construite, printre altele, 16 tuneluri, 60 de pasaje și viaducte și un nod rutier lângă Tulgheș. Cea mai lungă structură va fi podul peste râul Bistrița în lungime de 1.275 metri.

Nicușor Dan va candida la alegerile prezidențiale. Vineri, la prânz, el își va depune dosarul la sediul Biroului Electoral Central.

Anunțul a fost făcut de echipa sa de campanie. Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, depune astăzi, la ora 12:00, dosarul de candidatură și lista de semnături la sediul Biroului Electoral Central, au transmis reprezentanții echipei sale.

Vineri își depune candidatura și Călin Georgescu. El va fi însoțit la BEC de liderii AUR și POT.

Cele mai citite

Error: No articles to display