Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află vineri, la Bruxelles, pentru consultări cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, dar și despre situația securității regionale și globale, în contextul negocierilor care au loc la ora actuală în căutarea unei soluții care să pună capăt războiului din Ucraina.
Programul vizitei la Bruxelles include o întrevedere tete-a-tete între premierul Marcel Ciolacu și președinta Ursula von der Leyen, precum și o întrevedere în plen a delegației guvernamentale române cu o delegație a Comisiei Europene.
Din delegația oficială care îl însoțește pe premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles fac parte vicepremierul și ministrul de finanțe Tánczos Barna, și ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.
În ceea ce privește renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, obiectivul premierului Marcel Ciolacu și al delegației guvernamentale este de a conveni împreună cu oficialii Comisiei renegocierea unor aspecte legate de țintele și jaloanele prevăzute în cadrul acestui plan de investiții publice și reforme astfel încât România să poată absorbi integral fondurile care i-au fost alocate prin mecanismul european pentru redresare și reziliență.
„Suntem ferm motivați să ne mobilizăm pentru a recupera decalajele înregistrate, din păcate, până acum, în atragerea acestor finanțări. Există însă o serie de aspecte în cadrul PNRR care necesită adaptarea la realitățile actuale și o reprofilare a investițiilor cu o cofinanțare mai mică”, a declarat premierul Marcel Ciolacu înaintea vizitei de lucru la Bruxelles.
Șeful Executivului consideră că anii 2025 și 2026 sunt decisivi ca România să poată beneficia integral de finanțările din PNRR, context în care va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea acestor fonduri, au precizat reprezentanții Guvernului.
Europarlamentarul AUR Adrian Axinia, membru în Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) din Parlamentul European, a semnat o scrisoare prin care cere Comisiei Europene să renunțe la reglementările care ar putea conduce la interzicerea sobelor şi şemineelor în Uniunea Europeană.
Documentul este adresat lui Stéphane Séjourné, vicepreședintele executiv pentru Prosperitate și Strategie Industrială al Comisiei Europene, Dan Jørgensen, Comisar european pentru Energie şi Locuire, şi Jessika Roswall, Comisar european pentru Mediu, Reziliență în Domeniul Apei și o Economie Circulară Competitivă.
Sursa menționată arată că demersul vine în contextul în care Comisia Europeană a lansat o propunere privind introducerea de noi „reglementări de ecodesign cu scopul de a obține eficiența resurselor și a energiei, stimulând în același timp utilizarea circulară a materialelor care ajută la decarbonizare, competitivitate și securitate economică”.
„Sunt două propuneri pe care europarlamentarii ECR le consideră aberante:
1 – Cerința ca pentru încălzitoarele care folosesc combustibil solid (adică sobele şi şemineele) să fie conectate la rețeaua electrică. Se anulează astfel rolul lor de soluție de încălzire autosuficientă.
2 – reducerea propusă a limitelor de particule de carbon — de la 1.500 de miligrame la doar 500 de miligrame — ar necesita o reproiectare completă a tehnologiei actuale a camerei de ardere.”
„Funcţionarii de la Bruxelles trăiesc într-o lume a lor. La nivelul României, sunt peste 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc prin intermediul unor sobe cu lemne. La nivel de UE, dacă luăm în calcul sobele şi şemineele, sunt peste 41 de milioane de case care se bazează pe acest mod de încălzire. Costurile acestor schimbări cerute de Comisia Europeană sunt absolut colosale într-un moment în care Europa se află deja în dificultate economică. Să pui astfel de pietroaie în cârca europenilor şi aşa sărăciţi de creşterea economică anemică şi de inflaţia galopantă a ultimilor ani arată o ruptură de realitate. Ca să nu mai spun că astfel de acţiuni nu fac altceva decât să sporească reglementările, în ciuda angajamentelor UE că va reduce inflaţia normativelor europene”, a declarat vicepreşedintele AUR Adrian Axinia.
Producătorii de şeminee şi sobe de la nivelul UE grupaţi în CEFACD (Comitetul european al producătorilor de aparate de încălzire și gătit de uz casnic) au criticat la rândul lor noul regulament aflat în dezbatere la nivelul UE, susţinând că aplicarea acestor măsuri ar duce la pierderea a aproximativ 200.000 de locuri de muncă la nivel european.
La rândul său, europarlamentarul Adrian Axinia se arată critic faţă de autorităţile din România care nu iau atitudine faţă de ceea ce este văzută drept o nouă măsură nediscutată în prealabil cu statele membre.
„Ar fi fost de dorit să spună ceva şi miniştrii Energiei şi Mediului, Burduja şi Fechet, având în vedere impactul uriaş asupra românilor. La fel cum ar fi fost un subiect în care să vedem implicarea Premierului Ciolacu şi a Preşedintelui interimar Bolojan. Din păcate, toţi au băgat capul în nisip ca struţul şi sunt rupţi de dezbaterile de la nivel european chiar dacă ele afectează milioane de români. Această pasivitate este încă un motiv pentru care este nevoie de curăţenie generală la vârful statului român”, a concluzionat europarlamentarul Axinia.
Parlamentul nu se mai reunește pentru propunerea de suspendare din funcție a președintelui României. Ședința trebuia să aibă loc marți, așa cum au decis luni, membrii Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Legislativului. Ședința a fost suspendată deoarece tot luni președintele Klaus iohannis a demisionat.
Ședință comună a celor două Camere pentru propunerea de suspendare din funcție a președintelui României trebuia să aibă loc marți, de la ora 10.00.
Cererea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis a fost inițiată de POT și a fost semnată de parlamentari AUR, SOS și USR. Reprezentanții puterii au susținut că inițiativa de suspendare inițiată de opoziție este populistă. Demersul a devenit inutil după ce luni președintele Klaus Iohannis a anunțat că demisionează din funcție. Demisia va intra în vigoare pe 12 februarie.
Menținerea stabilității macroeconomice, ritmul susținut al investițiilor și continuarea reformelor sunt obiectivele Guvernului României pentru acest an, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu delegația Fondului Monetar Internațional, care a avut loc vineri, la Palatul Victoria.
„Bugetul recent aprobat în Parlament include cel mai mare volum alocat până acum investițiilor, respectiv 7,8% din Produsul Intern Brut. Vom prioritiza proiectele publice, astfel încât cele aflate în stadiu avansat de implementare să primească finanțarea necesară pentru a fi finalizate într-un ritm alert. O altă linie de acțiune este susținerea proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru cofinanțarea cărora am alocat resurse bugetare. Valorificăm această fereastră de oportunitate pe care România o are atât pentru dinamica investițiilor, cât și pentru implementarea reformelor asumate prin PNRR și convergente obiectivului nostru de aderare la OCDE în anul 2026”, a menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Guvernul va continua soluțiile și pentru susținerea sectorului privat. Premierul a punctat măsurile care se adresează industriei alimentare, construcțiilor, încurajării creșterii industriale, precum și investițiile din energie și infrastructură.
În cadrul consultărilor, șeful Executivului a subliniat angajamentul Guvernului de a se încadra, în acest an, în deficitul bugetar de 7% din PIB și de a continua trendul de reducere a deficitului în următorii ani, conform Planului fiscal agreat cu reprezentanții Comisiei Europene. În acest context, premierul Ciolacu a punctat măsurile pentru reducerea cheltuielilor publice de personal, restructurarea aparatului bugetar și reorganizarea administrativ-teritorială, incluse între prioritățile guvernamentale pentru perioada următoare. De asemenea, a menționat măsurile pentru îmbunătățirea colectării veniturilor publice, prin extinderea digitalizării.
Întrevederea cu FMI face parte din seria consultărilor Guvernului cu partenerii financiari internaționali și cu mediul de afaceri, premierul Marcel Ciolacu având în această săptămână întâlniri cu Banca Mondială și reprezentanți ai mai multor fonduri de investiții internaționale.
Din delegația guvernamentală, alături de premierul Marcel Ciolacu, au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, secretarul de stat în ministerul Finanțelor, Attila Gyorgy, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan Radu Oprea, consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Luminița Odobescu, secretarul de stat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că lucrările pe șantierul Lotului 2 al Autostrăzii Focșani-Bacău avansează într-un ritm bun. Tronsonul este realizat în proporție de 42%
Pentru construcția celor 38,78 km ai lotului, antreprenorul este mobilizat în șantier cu 280 de muncitori și 200 de utilaje, a spus Sorin Grindeanu.
În prezent, stadiul fizic pe Lotul 2 este de 42%. Dacă se va păstra ritmul actual de lucru și pe acest șantier, la finalul anului 2025 vom putea circula pe mai mult de 240 km de autostradă, de la nodul Dumbrava (Ploiești) până la Bacău, a precizat ministrul Transporturilor.
Congresul Partidului Social Democrat de desemnare a candidatului partidului pentru alegerile prezidențiale va avea loc duminică. Așa cum s-a anunțat deja, Crin Antonescu este persoană aleasă să reprezinte partidele aflate la guvernare, PSD, PNL și UDMR.
Congresul PSD se va desfășura duminică, 2 februarie, începând cu ora 11.30, la Palatul Parlamentului din București.
Anterior, PNL și UDMR l-au validat pe Crin Antonescu drept candidat unic pentru alegerile prezidențiale din luna mai.
Liderii PNL au validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată duminică, în ședința Consiliului Național. Alegerile prezidențiale se vor desfășura în luna mai.
Crin Antonescu a anunțat că pentru a candida va renunța la statul de membru al PNL.
„Realizați sper că acesta a fost și un vot de despărțire”, a spus Antonescu,
„Nu voi fi un președinte comod. (...) Nu vreau mult, vreau totul pentru această națiune. (...) Sunt fericit să ducem această bătălie pentru că eu cred că PNL are viitor pentru că are trecut, pentru că are idei”, a adăugat Crin Antonescu după luarea deciziei.
Candidatura lui Antonescu din partea partidelor aflate în coaliția de guvernare PSD, PNL și UDMR urmează să mai primească două validări. Este vorba despre PSD și UDMR. Ulterior, lansarea oficială a candidaturii va avea loc într-un eveniment comun.
Europarlamentarul român Andi Cristea i-a cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să intervină împotriva practicilor abuzive de pe platformele de ride-sharing. Meajul a fost transmis marți, în plenul Parlamentului European.
„Stop țepelelor de pe Uber și Bolt! Astăzi, în plenul Parlamentului European, am cerut direct președintei Comisiei Europene să intervină împotriva practicilor abuzive de pe platformele de ride-sharing. Șoferi care confirmă curse, dar nu vin, forțând clienții să anuleze și să plătească penalități. Lipsa unui suport telefonic pentru clienți în caz de probleme. Șoferi și livratori care nu trec prin verificări de cazier, punând în pericol siguranța tuturor. Este inadmisibil ca astfel de practici să rămână nesancționate”, a transmis Andi Cristea.
Europarlamentarul a mai cerut cerut reguli europene clare care să introducă sancțiuni pentru abuzuri, să oblige platformele să ofere suport rapid și direct și să impună controale stricte și verificări de cazier pentru toți șoferii și livratorii.
Candidata la alegerile prezidențiale Elena Lasconi s-a întâlnit cu reprezentanții oamenilor de afaceri din România. Discuțiile au vizat pericolul reprezentat de ascensiunea curentului extremist în țară.
„Suntem într-un moment critic pentru că avem de ales intre două lumi (...) Eu îmi doresc o Românie în care oamenii să câștige mai mulți bani (...) Asta este calea vest”, a declarat candidata la alegerile prezidențiale.
Elena Lasconi a vorbit și despre relațiile dintre partidele pro-europene spunând că în discuțiile care au avut loc până acum nu s-a vorbit despre funcții și persoane.
„Dacă în trecut ne-am jignit, eu pot să mi cer iertare (...) nu e momentul să avem orgolii, e în joc soarta României”, a adăugat Elena Lasconi.
Declarații au făcut și reprezentanții oamenilor de afaceri. Aceștia au vorbit despre pericolul reprezentat de curentele extremiste pentru economie și pentru societate.
„Mi-am trăit copilăria și tinerețea într-o Românie săracă, înfrigurată, sub umbrela Rusiei (...) nu-mi doresc pentru copiii și nepoții mei acest lucru (...) Una este să fim în dezacord, alta e să mergem înapoi într-o lume care nu mai este a noastră”, a declarat Dan Șucu, unul dintre reprezentanții oamenilor de afaceri.
DNA a anunțat marți încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu Bulimej Rareș-Gabriel, împuternicit șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Ialomița, acuzat de luare de mită în formă continuată.
Procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului Bulimej Rareș-Gabriel, comisar șef de poliție, împuternicit șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Ialomița, aflat în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).
DNA mai anunță că în perioada 2023 – 2024, inculpatul Bulimej Rareș-Gabriel ar fi acceptat de la inculpatul Niță Bogdan, agent de poliție în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București, promisiunea primirii unor sume de bani, în schimbul urgentării mai multor programări ale cererilor de depunere a avizelor de muncă / angajare pentru cetățenii străini din țările din afara spațiului Uniunii Europene și, implicit, al urgentării soluționării acestor cereri și pentru eliberarea, în mod preferențial a acestor avize, pe numele și pe seama mai multor firme.
Astfel, Bulimej Rareș-Gabriel ar fi acceptat cu titlul de mită, suma totală de 7.000 de euro și 1.281 de lei (reprezentând contravaloarea reparației unui autoturism) de la inculpatul Niță Bogdan, pentru a urgenta soluționarea a 38 de dosare privind solicitarea eliberării avizelor de muncă / angajare pentru cetățeni străini, în numele și pe seama a trei societăți comerciale.
Totodată, în 3 octombrie 2024, inculpatul Bulimej Rareș-Gabriel ar fi acceptat cu titlul de mită, suma de 12.000 de euro de la inculpatul Niță Bogdan, pentru a urgenta soluționarea a 50 de dosare privind solicitarea eliberării avizelor de muncă / angajare pentru cetățeni străini și pentru eliberarea, într-un termen rapid și în mod preferențial a acestor avize, ocazie cu care s-a procedat la
constatarea infracțiunii flagrante.
„În prezența avocatului, inculpatul Bulimej Rareș-Gabriel a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv aceea de polițist și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, a comunicat DNA.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 90 de zile, la Consiliul Local Municipal Brăila – Serviciul de utilitate publică, administrare și gospodărie locală Brăila sau la Direcția Județeană pentru Cultură (D.J.C.) Brăila.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Brăila cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză. Față de inculpatul Niță Bogdan continuă cercetările în dosarul inițial din care a fost disjunsă prezenta cauză.