Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță că a lansat competiția pentru Centrele de excelență în cercetare. Este cea mai mare investiție din istoria cercetării românești, susțin guvernanții.
Bugetul este de 1,6 miliarde de lei.
“Finanțăm cu 1,6 miliarde de lei în special resursa umană înalt specializată și punem accent pe colaborarea între organizațiile de cercetare. Scopul acestei finanțări este să aducem împreună cercetători din mai multe domenii, pentru a obține produse interdisciplinare, care să depășească barierele tradiționale ale științei și cercetării. Ne dorim să consolidăm cercetarea românească, să atragem cercetători de talie mondială alături de cercetătorii noștri și să construim poli internaționali de performanță pentru a putea obține un puternic impact în economie și în societate. Rezultatele generate de aceste fonduri substanțiale trebuie să ajungă în economie în următorii ani, România trebuie să beneficieze de toate produsele fantastice ale minților geniale”, a explicat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Cu aceste fonduri, MCID va operaționaliza 20 de centre de excelență, fiecare beneficiind de un buget cuprins între 50.000.000 lei și 100.000.000 lei, în domenii de cercetare de vârf, precum: digitalizare, industrie și spațiu, agricultură, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate și mediu, sănătate, energie, mobilitate și climă, securitate civilă pentru societate și cultură, creativitate și societate incluzivă.
Perioada de implementare a proiectelor este 5-7 ani. Depunerea proiectelor se face printr-o platformă online.
Europarlamentar român Victor Negrescu a anunțat că în plenul Parlamentului European se votează o serie de rapoarte pentru protejarea culturii și a artiștilor locali și tradiționali. Anunțul a fost făcut de Ziua Culturii Naționale.
„Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, este important să înțelegem că identitatea națională se manifestă prin capacitatea noastră de a fi uniți în jurul valorilor, culturii, limbii române și tradițiilor care ne reprezintă, fiind în același timp deschiși către nou, în perspectiva dezvoltării României și creșterii profilului său cultural. Săptămâna aceasta, în plenul Parlamentului European, votăm o serie de rapoarte prin care am reușit să conving colegii mei eurodeputați să susținem, inclusiv din punct de vedere financiar, protejarea culturii și artiștilor locali și tradiționali”, a anunțat europarlamentarul PSD.
Victor Negrescu a dezvăluit că a inițiat o serie de amendamente pentru protejarea artiștilor.
„Totodată, prin amendamentale mele depuse în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, am pledat pentru remunerarea echitabilă a tuturor artiștilor, promovarea culturilor naționale din Uniunea Europeană folosind resursele europene precum și pentru sprijinirea inițiativelor care provin din mediul rural sau comunitățile defavorizate. Sunt absolut convins că astăzi, cultura europeană este mai bogată și datorită culturii naționale românești. Cultura este un liant social de care toate națiunile au nevoie. Trebuie să devenim capabili să o protejăm, dezvoltăm și să o facem cunoscută”, a adăugat Victor Negrescu.
Ministerul Afacerilor Interne anunță că s-a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen.
Este vorba despre extinderea care vizează frontierele aeriene și maritime din România și Bulgaria.
„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024”, a transmis MAI.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că din martie românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Anul viitor ar putea fi încheiate și negocierile privind frontierele terestre.
Ziua oraşului Oradea, 12 octombrie, va fi marcată, marţi, în reţeaua Oradea Heritage, adică în toate obiectivele turistice ale municipiului aflate în administrarea Fundaţiei de Promovare a Monumentelor, prin intrarea gratuită a tuturor vizitatorilor. Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Oradea, este vorba despre Casa Darvas - La Roche (Muzeul Art Nouveau), Turnul Primăriei, Sinagoga Neologa Sion şi Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein. Dupa doi ani în care a fost închis ca urmare a lucrărilor de reabilitare, Turnul Primăriei îşi deschide porţile, marţi, începând cu ora 10.00. Cu această ocazie, va fi prezentată o expoziţie cu obiective organizată de Oradea Heritage în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana". Totodată, simezele Turnului Primăriei vor prezenta imagini foto în cadrul expozitiei "Oradea fermecătoare", organizată în parteneriat cu clubul Expo Foto Art. De la ora 14.00, la Sinagoga Sion are loc vernisajul expoziţiei de fotografii memorabile din arhiva Agenţiei naţionale de presă AGERPRES, fotografii care ilustrează oraşul Oradea de-a lungul anilor. La eveniment va fi prezentă şi doamna Claudia Nicolae, directorul general al agenţiei.
Premierul nominalizat de preşedintele României pentru formarea Guvernului, Dacian Cioloş, exclude orice joc politic, după ce partidul pe care îl reprezintă, USR, a fost singurul care a propus concret un nume de premier. „Ştiu că de multe ori în politică astfel de mişcări sunt văzute ca jocuri politicianiste sau capcane. Noi ne-am asumat direct această responsabilitate, dincolo de jocurile de partide. E momentul adevărului: am ajuns într-o situaţie de criză. USR îşi asumă formarea Guvernului. Dincolo de candidatul desemnat, avem şi idei despre cum putem ieşi din criză”, a spus Dacian Cioloş. Tot el a declarat marţi că nu este în intenţia USR să negocieze o majoritate cu PSD şi AUR, obiectivul fiind o discuţie cu colegii de coaliţie. „Voi avea o primă discuţie cu ei”, a anunţat Cioloş. Întrebat dacă Klaus Iohannis l-a desemnat ca premier de sacrificiu, Dacian Cioloş a răspuns: „Dacă a-ţi asuma responsabilitatea în criză înseamnă sacrificiu… Nu am intrat în politică pentru sinecuri sau CV. Am intrat pentru că vrem să facem nişte lucruri. Că unii fac calcule ca să-şi atingă obiective politicianiste, e treaba lor. S-a tot spus că USR e un partid superficial, dar noi am crescut, vrem să le arătăm românilor că ne asumăm responsabilitate, că avem oameni şi idei”.
Trotuarele de pe bulevarul Decebal, reabilitate de Primăria Sector 3 anul trecut, s-au umplut de terase. Acestea ocupă circa 80% din lăţimea spaţiului pietonal, astfel că pietonii mai au un mic tunel, între cele două părţi ale terasei, pe unde să treacă. Doi oameni abia au loc să treacă în acelaşi timp, fiind imposibil să respecte normele de distanţare socială. Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, mai mult de jumătate dintre terase sunt amplasate ilegal, fără documentele necesare. Contactat de HotNews.ro, Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a susţinut că a autorizat terasele ca să creeze locuri de muncă. Despre cele fără acte, spune că nu are cunoştinţă. Verificările inspectorilor Direcţiei Generale de Poliţie Locală efectuate în zona Bulevardului Decebal au vizat un număr de 23 agenţi comerciali care desfăşoară activităţi de prestări servicii în domeniul alimentaţie publică. În urma controalelor, s-a constatat faptul că zece agenţi economici deţin atât autorizaţii de functionare pentru activităţi comerciale, cât şi avize pentru terase sezoniere eliberate de către Primăria Sector 3. În cazul altor 13 societăţi comerciale, inspectorii au constatat că acestea deţineau autorizaţii de funcţionare pentru activităţi comerciale dar nu aveau aviz de funcţionare pentru terasele sezoniere”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Pentru lipsa avizelor de funcţionare cei 13 agenţi economici au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 13.000 de lei.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, înaintea consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că „dacă avem o majoritate, revenim la guvernare”. Liderul social-democraţilor spune că nu va susţine un guvern minoritar PNL. Întrebat dacă ar susţine un guvern minoritar PNL care să nu fie condus de Florin Cîţu, Marcel Ciolacu a răspuns: „Este exclusă această variantă”. „Dacă avem o majoritate, revenim la guvernare”, a mai spus acesta. Preşedintele Klaus Iohannis a chemat luni partidele parlamentare la Cotroceni pentru consultări, după ce Guvernului Cîţu i-a fost retrasă încrederea în Parlament prin moţiune de cenzură. Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat duminică seara la Digi24 că PSD a dorit ca PNL şi USR „să nu se împace” şi acesta este motivul pentru care social-democraţii au întârziat moţiunea de cenzură.