Legea aprobată de Camera Deputaților prin care se impozitează pensiile de serviciu a fost atacată la Curtea Constituțională a României. Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au sesizat CCR susținând că legea votată în Parlament produce discriminări și este populistă.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a făcut prima sesizare la CCR pe tema impozitării pensiilor speciale. Weber susține că legea produce o dublă impozitare și este neconstituțională.
„Pe de o parte, modul în care este făcută reglementarea este discriminatoriu, iar, pe de altă parte, se încalcă articolul privind justa așezare a sarcinilor fiscale. Dacă ne uităm la modul în care este făcută legea care se referă la pensiile de serviciu, acolo se vorbește despre taxare, dar în realitate este vorba despre impozitare. Ne aflăm, de fapt, în fața unei duble impozitări... Statul are dreptul să stabilească o impozitare progresivă, dar ea trebuie făcută într-un mod nediscriminatoriu. Ori în această lege este aleasă categoria pensionarilor, iar din această categorie este aleasă o altă categorie a celor care au pensii de serviciu cărora li se aplică acestă impozitare. În opinia noastră, așa ceva este neconstituțional”, a declarat Renate Weber, pentru HotNews.
Și reprezentanții magistraților au luat atitudine după votul din Parlament și au sesizat CCR. Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a transmis un mesaj public în care vorbește despre măsuri populiste și de coagularea forțelor politice pentru a diminua garanțiile de independență ale judecătorilor. De asemenea, președintele ÎCCJ le-a cerut politicienilor să prezinte statistici privind ponderea în PIB a pensiilor de serviciu.
„Solicit în mod public inițiatorilor unor astfel de modificări legislative să prezinte public proporția pe care o reprezintă pensiile foștilor magistrați din totalul pensiilor de serviciu și pensiilor speciale (reamintesc că pensiile judecătorilor și procurorilor nu sunt pensii speciale, însă există și această categorie) care vor rămâne în plată, precum și ponderea în PIB a economiilor concrete ce se presupune că vor fi realizate la bugetul statului prin afectarea gravă a garanțiilor financiare privind independența judecătorilor. Cred că toți cetățenii români sunt îndreptățiți să dețină aceste date înainte de a-și face propria evaluare și să poată aprecia singuri dacă nu cumva prin aceste modificări se are în vedere tocmai afectarea substanței unor drepturi cu impact direct asupra independenței sistemului judiciar”, cere Corina Corbu, președintele ÎCCJ.
Conform documentului aprobat în Parlament, pensiile de serviciu cu valoarea între 2000 și 7000 de lei vor fi impozitate cu 10 procente, în timp ce pensiile mai mari de 7000 de lei vor fi impozitate cu 85%.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display