Departamentul de Stat al SUA a ridicat ratingul de țară al României în domeniul combaterii traficului de persoane la nivelul 2, în cadrul Raportului anual publicat la data de 19 iulie 2022.
În urma unui proces de coordonare, planificare și implementare complex și susținut de la nivelul Guvernului în ultimii doi ani, România a reușit să depășească o serie de limitări instituționale și să avanseze un set de reforme strategice în lupta împotriva traficanților și în sprijinul victimelor.
”Faptul că, astăzi, România a reușit să avanseze în clasamentul de siguranță și credibilitate al Departamentului de Stat al SUA este rezultatul unui efort substanțial și susținut în ultimii doi ani, de coordonare și muncă în echipă alături de specialiștii din șapte ministere, agenții, DIICOT, instanțe, servicii medicale și sociale, societatea civilă și partenerii internaționali. Mulțumesc întregii echipe guvernamentale și organizațiilor neguvernamentale alături de care am atins obiectivul pe care ni l-am asumat în 2021: avansarea României în Tier 2”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
Principalele elemente strategice care au condus la avansarea României în clasamentul Departamentului de Stat al SUA sunt:
”Mai mult decât prezența într-un clasament, România câștigă astăzi prin rezultatele acestui Raport credibilitate și recunoaștere pentru reformele pe care le-a făcut în ultimii doi ani în domeniul traficului de persoane. Prea mulți ani România a fost victima lui ‘ nu se poate’. Astăzi, în România profesioniștilor care muncesc, rezultatele se văd aici și acum. De data aceasta, în domeniul luptei împotriva traficului de persoane”, a declarat Mădălina Turza, consilier de stat – coordonator Comitet interinstituțional Anti-trafic – Cancelaria Prim-ministrului.
Raportul Departamentului de Stat vine și cu un set de 12 recomandări pentru România, menite să ghideze demersurile de prevenire și combatere a traficului de persoane. Recomandările vizează în principal diversificarea și creșterea calității serviciilor destinate victimelor traficului de persoane, îmbunătățirea procesului de identificare a potențialelor victime, îmbunătățirea mecanismelor de finanțare a organizațiilor neguvernamentale care oferă servicii victimelor, creșterea numărului de polițiști cu atribuții în combaterea acestui fenomen și investigarea imediată a oricăror suspiciuni de complicitate la trafic a personalului din sistemul public.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.