Europarlamentarul PSD Dan Nica anunță că a analizat planurile țărilor europene, inclusiv cel al României, și a constatat că Planul Național de Redresare și Reziliență făcut de Guvernul Cîțu are carențe mari. Declarațiile au fost făcute la postul tv Antena 3. Potrivit europarlamentarului gălățean, Comisia Europeană nu a aprobat încă acest plan din cauza unor „carențe mari”.
Dan Nica susține că a avut acces la PNRR-ul tuturor țărilor și că autoritățile din UE consideră planul României „un motiv de îngrijorare pentru noi toți”:
„Am văzut planurile tuturor țărilor pentru că sunt membru în acel comitet restrâns din partea Parlamentului European, am acces inclusiv la anexe și la rapoartele Comisiei și observațiile pentru fiecare stat membru. Ați spus că planul României nu este aprobat. Asta este formularea politicoasă. Adevărul este că planul României nu a fost aprobat, a fost trimis înapoi pentru a fi refăcut din cauza unor carențe mare. El cu greu poate fi numit un plan. De fapt Comisia folosește o terminologie care sună cam așa ”planul României este un motiv de îngrijorare pentru noi toți”. Pentru că este prost făcut, nu are niciun fel de componente, nu arată care sunt legăturile între diferitele componente și este foarte departe de ce se așteaptă Comisia”, a declarat Dan Nica.
Șeful europarlamentarilor PSD a mai spus că planul ar trebui să se concentreze pe rezolvarea problemelor sociale.
„Planul social care pentru noi este cel mai important. Avem foarte mulți oameni care trăiesc cu pensia foarte mică, sunt foarte mulți care trăiesc cu salariul minim pe economie. O treime din salariații României trăiesc cu 280 de euro. Comisia Europeană pune o singură întrebare, de ce nu faceți prin acest plan astfel încât să aveți o creștere a pensiilor și a salariilor minime astfel încât ele să devină sustenabile din punctul de vedere al supraviețuirii. Frans Timmermans spunea că pentru noi toți este important să ne uităm cum va arăta lumea peste 50 de ani, și se referea la schimbările climatice, dar este extrem de important să ne gândim la acei oameni pentru care sfârșitul lunii reprezintă o preocupare. (...) Luați măsuri pentru ca acești oameni să poată trăi în România. Ce spun ei, ajutați întreprinderile mici și mijlocii, dați-le bani pentru capital de lucru, finanțați-le partea de acces la credit pentru că România are cele mai mari dobânzi din Europa în acest moment”, a precizat Nica.
Planul Național de Redresare și Reziliență al României are valoarea de aproape 30 de miliarde de euro ar putea fi aprobat la toamnă.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.