PMB: Continuăm modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București
Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. (TCMB) montează și racordează la curent șase stații electrice de încărcare autobuze puse la dispoziție de STB SA, în autobazele Ferentari, Militari, Berceni, Titan, Vatra Luminoasă și Nordului.
În prezent, la autobazele Berceni și Titan s-au spart și refăcut platformele betonate, s-au realizat instalațiile electrice și s-au finalizat fundațiile de beton ale stațiilor. La începutul lunii viitoare se vor livra tablourile electrice, iar apoi se vor amplasa și stațiile.
La autobazele Ferentari și Militari s-au finalizat lucrările de spargere a platformelor betonate, s-au pregătit șanțurile pentru amplasarea tuburilor de protecție, iar următorii pași includ instalarea prizelor de pământ, montarea cablurilor electrice și refacerea platformelor betonate.
În perioada următoare se vor de demara lucrările și la autobazele Vatra Luminoasă și Nordului.
„Vorbim de parcul fotovoltaic pe care îl vom amenaja la Tirighina, pe locul fostei gropi de gunoi. Parcul fotovoltaic va avea o putere instalată de minim 4 MW cu module fotovoltaice 550Wp. Centrala electrică va fi racordată la sistemul energetic național, iar energia electrică anuală va putea fi folosită pentru a acoperi o parte importantă din consumul necesar pentru asigurarea iluminatului public.
În acest scop, am lansat în licitație contractul estimat la 21 de milioane de lei și așteptăm ofertele până 18 decembrie.
Pentru acest proiect cu fonduri europene, am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Energiei”, a declarat primarul din Galați
Vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ionică Negru, a participat, alături de Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu și primarul comunei Breznița de Ocol, Cătălin Drăghici, la vernisajul expoziției “Veteranii teatrelor de operații, eroii contemporani ai României”, organizat la Muzeul Regiunii Porților de Fier.
Expoziția cuprinde fotografii, echipamente și accesorii ale veteranilor din teatrele de operații fiind organizată de Asociația Veteranilor și Veteranilor cu Dizabilități- Filiala Mehedinți, cu sprijinul Consiliului Județean Mehedinți, al Muzeului Regiunii Portilor de Fier și Muzeul Național al Aviației Române, în scopul omagierii militarilor români căzuți în Teatrele de Operații și pentru realizarea unei reale cunoașteri de către societatea civilă a misiunilor internaționale executate de militarii români conform angajamentelor asumate de România în cadrul parteneriatelor NATO, ONU și UE.
O finanțare de 21,12 milioane de euro prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), a fost obținută de către Primăria municipiului Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Scopul proiectului este construirea unui campus de învățământ dual în Florești
„Vor fi asigurate, în corelaţie cu piaţa muncii, diversificarea calificărilor, precum şi creşterea numărului de absolvenţi prin oferirea unui parcurs educaţional complet pentru elevii înscrişi în învăţământul dual de nivel liceal, astfel încât aceştia să poată urma programele de învăţământ universitar. Pregătirea profesională trebuie să devină eficientă şi relevantă pentru nevoile pieţei muncii, iar infrastructura socială să crească atractivitatea învăţământului profesional, prin spaţiile de cazare și de masă, laboratoare, săli de sport și multimedia, activităţile recreative. Infrastructura acestui campus va îngloba și o importantă componentă de digitalizare”, precizează rectorul USAMV Cluj-Napoca, Prof. Dr. Cornel Cătoi.
Digitalizarea administraţiei publice, implementarea soluţiilor smart city, modul de accesare a fondurilor europene şi nevoile de formare în administraţia publică locală sunt principalele teme dezbătute, joi, la Târgu Mureş, în cadrul primului Summit al Primăriilor din România.
La evenimentul de la Târgu Mureş participă reprezentanţi din partea a peste 60 de primării din ţară, specialişti în politici publice şi dezvoltare durabilă, precum şi profesionişti în soluţii smart city, dorinţa organizatorilor Summitului Primăriilor fiind oferirea unui bun prilej pentru găsirea de soluţii la problemele comunităţilor.
În cadrul Summitului Primăriilor urmează să fie prezentat studiul "Pulsul Cetăţeanului", realizat de Ghidul Primăriilor şi IZI data, care analizează relaţia cetăţenilor cu localitatea de reşedinţă.
„Având în vedere riscul ridicat de afectare în caz de seism a sediului administrativ al Consiliului Județean Vrancea, am dispus ca să mutăm toți funcționarii din consiliul județean în noua locație din Strada Cuza Vodă nr. 56 din Focșani (Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, fostul sediu al serviciilor publice de permise și pașapoarte).
Mutarea este imperios necesară, clădirea fiind încadrată în clasa de risc seismic 1, în urma efectuării expertizei tehnice. Clădirea va intra într-un proces necesar de reabilitare și consolidare”- președintele CJ Vrancea, Nicușor Halici
Potrivit unui comunicat al Termoenergetica Bucureşti, Furnizarea agentului termic va fi sistată pentru peste 350 de imobile pentru lucrări de înlocuire, modernizare şi de reparaţii pe conductele reţelei termice în zone din sectoarele 1, 2, 3, 5 şi 6.
Printre intervenţiile ce vor fi realizate se numără cea la reţeaua termică primară - conductă Dn 500 şi 600 mm - din POIM, în zona străzilor Barbu Lăutaru şi Turda, pentru repararea de conducte fiind necesară sistarea furnizării agentului termic primar către cinci puncte termice, respectiv 46 de blocuri şi imobile, până miercuri, ora 23,00.
O nouă generație de elevi părăsește băncile liceului, cu gânduri multiple și speranțe mari pentru viitorul lor de adulți.
Cei peste 1.000 de absolvenți de la cele șase licee din municipiul Vaslui și-au dat întâlnire în centrul civic la tradiționala „Zi a Absolventului”, eveniment organizat de Primăria municipiului Vaslui.
Liceenii au fost felicitați de autorități și directorii de licee, iar șefii de promoție au primit plachete de excelență.
„Vă îndemn să îndrăzniți să experimentați, să studiați. Aceste lucruri să le faceți la superlativ, pentru ca tot ceea ce v-ați propus pe viitor în viață să devină realitate. Vă îndemn să nu-i uitați pe cei care au trudit pentru dumneavoastră, părinți și profesori deopotrivă, cărora le mulțumim, dar și comunitatea. Spun asta pentru că și dumneavoastră, la rândul, veți trudi ca o altă generație să umple această frumoasă piață civică de vibrație și bucurie. Vă urez succes”, a declarat Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.
În cadrul întâlnirii, oficialul din MTI l-a informat pe președintele CJ Sălaj cu privire la semnarea contractului pentru execuția viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică, ce vor face posibilă evitarea zonelor cu alunecări de teren și vor permite deschiderea lotului Nădășelu - Zimbor al Autostrăzii Transilvania.
Un alt subiect abordat a vizat proiectarea și construirea nodului rutier de la Românași - care va asigura descărcarea traficului rutier de pe secțiunea Zimbor - Poarta Sălajului a Autostrăzii - pentru care au fost depuse trei oferte. De asemenea, s-a discutat despre Drumul Expres Românași - Jibou, ce va face legătura între A3 și Drumul Nordului, pentru care CJ Sălaj are în derulare procedura de achiziție a Studiului de Fezabilitate.
Vizita secretarului de stat Ionel Scrioșteanu a avut loc în contextul inaugurării extinderii Terminalului de Pasageri Plecări al Aeroportului Internațional "Avram Iancu" Cluj.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la inaugurarea extinderii terminalului Plecări de pe Aeroportul Cluj, că investiția reprezintă dovada colaborării între un ministru social-democrat și o administrație liberală. Premierul s-a referit la ministrul social-democrat al Transporturilor și la primarul din Cluj-Napoca și președintele CJ Cluj, ambii de la PNL.
„Extinderea acestui terminal este mult mai mult decât simpla adăugare de noi porți și facilități suplimentare pentru pasageri. Este cel mai clar semnal al faptului că economia se dezvoltă solid, în egală măsură simbolizează deschiderea către noi oportunități economice și consolidarea poziției județului ca un hub de dezvoltare regional. Este un exemplu concret cum prin cooperare și viziune strategică putem atinge obiective ambițioase care contribuie la dezvoltarea României și mai ales este un proiect realizat cu fonduri europene prin colaborarea între un ministru al Transporturilor social-democrat și o administrație locală liberală”, a spus premierul pe Aeroportul Cluj-Napoca.
La eveniment a participat și ministrul Transporturilor.
„Finanțat de Ministerul Transporturilor, prin fonduri europene, și de autoritatea aeroportuară din fonduri proprii, acest aeroport va putea opera în condiții mult mai bune curse internaționale. Pe lângă zboruri spre și dinspre Spațiul Schengen, acest aeroport va putea opera în scurt timp curse spre și dinspre SUA”, a declarat Sorin Grindeanu.