Președintele României, Klaus Iohannis face o vizită oficială în Germania. Potrivit agendei, prima acțiune o va avea sâmbătă după-amiază, când va fi o întâlnire cu omologul său, Frank-Walter Steinmeier. Vizita va ține de vineri până luni și include o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz.
Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 15-18 noiembrie 2024, o vizită oficială în Republica Federală Germania, la Berlin, la invitația Președintelui Federal, Frank-Walter Steinmeier. Programul vizitei cuprinde convorbiri oficiale cu președintele Federal, Frank-Walter Steinmeier, cu Cancelarul Federal, Olaf Scholz, și cu președintele Bundestagului, Bärbel Bas.
De asemenea, președintele României a fost invitat să susțină un discurs în Parlamentul Federal cu ocazia ceremoniei solemne dedicate Zilei Comemorării victimelor războiului și ale dictaturii, pe 17 noiembrie.
„Vizita oficială a președintelui Klaus Iohannis are loc în continuarea vizitei efectuate de președintele german Frank-Walter Steinmeier la București, în anul 2023, și consolidează dialogul dinamic româno-german, reflectând relațiile excelente, cu caracter strategic, dintre România și Germania. Aceste relații se bazează pe o prietenie tradițională, pe o cooperare aprofundată în plan bilateral, european și multilateral, precum și pe legături istorice și interumane îndelungate. Importanta comunitate românească din Germania și minoritatea germană din România au un rol esențial în această relație, acționând ca factori catalizatori ai dialogului și ai cooperării”, a anunțat Administrația Prezidențială.
Întrevederile cu președintele și cancelarul Federal vor fi axate pe aprofundarea cooperării româno-germane în toate domeniile de actualitate, în plan politic, de securitate și economic. Germania este principalul partener comercial al României și al doilea investitor în economia românească și, în același timp, un aliat de încredere al României, care contribuie semnificativ la asigurarea securității europene.
Având în vedere amenințările de securitate actuale și contextul internațional dificil, discuțiile se vor concentra și pe aspecte privind securitatea și pe cooperarea militară, inclusiv întărirea posturii de descurajare pe Flancul Estic al NATO și consolidarea relației transatlantice.
Pe agendă se află, de asemenea, continuarea sprijinului pentru Ucraina și susținerea pentru stabilizarea și dezvoltarea Republicii Moldova, precum și sprijinirea parcursului său european. În cadrul discuțiilor, vor fi abordate, totodată, provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană în actualul context intern și internațional, precum și măsuri pentru menținerea competitivității UE și a unității sale de acțiune.
În discursul pe care îl va susține în Parlamentul Federal, cu prilejul ceremoniei solemne dedicate Zilei Comemorării, președintele Klaus Iohannis va aduce un omagiu memoriei victimelor războiului, tiraniei și violenței.
Programul vizitei oficiale în Germania include, de asemenea, o vizită la Deutschlandhaus, Centrul de documentare despre refugiere, expulzare și reconciliere, și depunerea unei coroane de flori la memorialul Neue Wache, dedicat victimelor războiului și ale dictaturii.
Românii care intenționează să călătorească în Italia trebuie să își ia măsuri pentru că este grevă în transportul public, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) care a emis o atenționare de călătorie.
MAE îi informează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Italia că vineri, în 8 noiembrie, va fi organizată o grevă la nivel național în transportul public local, cu o durată de 24 ore.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi, https://roma.mae.ro/, https://cgroma.mae.ro, https://www.mae.ro/.
Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție mai multe linii telefonice de urgență în funcție de regiunea în care se află.
Schimbările climatice reprezintă o provocare globală urgentă care au nevoie de acțiuni imediate și colaborare la toate nivelurile, arată Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj participanților la „Climate Change Summit”. Eveniment s-a desfășurat marți la București.
Șeful statului a îndeamnat la acțiuni rapide împotriva schimbărilor climatice.
„Schimbările climatice reprezintă o provocare fără precedent și efectele lor depășesc granițele naționale. Fenomene meteorologice extreme au loc în lume, afectându-ne comunitățile și bunăstarea. În doar câteva luni, România s-a confruntat cu valuri de căldură, perioade de secetă prelungită și inundații extinse. În acest context, este imperativ să lucrăm împreună atât la nivel național, cât și internațional, pentru a găsi soluții și a aborda schimbările climatice într-un mod eficient. Climate Change Summit, aflat acum la cea de-a treia ediție, sprijină procesul de căutare și identificare a soluțiilor cu optimism și hotărâre. Permiteți-mi să vă felicit pentru aceasta!”, scrie în mesajul președintelui.
Klaus Iohannis a mai spus că summitul reunește mai multe părți interesate, printre care oficiali naționali și ai Uniunii Europene, societate civilă și lideri din mediul de afaceri, precum și tineri lideri din întreaga Europă.
„Doresc să vă mulțumesc tuturor, vorbitori de la acest eveniment și membri ai audienței, pentru munca depusă în domeniul schimbărilor climatice și pentru angajamentul de a rămâne implicați pe această temă. Acest angajament este esențial pentru depășirea viitoarelor provocări. Trebuie să accelerăm ritmul acțiunilor noastre climatice. România a adoptat recent o nouă Strategie Națională privind Adaptarea la Schimbările Climatice, care ghidează răspunsul național și alocarea de resurse pentru a face națiunea noastră mai rezilientă la impactul negativ al schimbărilor climatice. Nu ar trebui să neglijăm atenuarea schimbărilor climatice și ar trebui să ne asigurăm că tranziția verde este echitabilă, incluzivă și nu lasă pe nimeni în urmă. Trebuie să implicăm și să sprijinim toate țările și toți cetățenii, în special pe cei mai expuși la degradarea mediului”, a precizat Iohannis.
Prin Agenda Strategică 2024-2029 adoptată la Consiliul European din iunie, liderii europeni s-au angajat să creeze un cadru stabil și un mediu de sprijin pentru producția europeană de tehnologii și produse net-zero.
Campusul Universității Ovidius din Constanța va fi extins. Guvernul a analizat proiectul evaluat de 115 milioane lei. Investiția presupune realizarea de noi spații pentru învățământ și construirea unei cantine și a unui cămin.
„Văd că în urma apelului meu legat de noi cămine studențești, avem deja un prim proiect, legat de extinderea Campusului Universității Ovidius din Constanța. Vorbim de construirea unor spații noi pentru învățământ, a unui cămin și a unei cantine, un proiect de aproape 115 milioane lei, parte dintre fonduri fiind din PNRR”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai cerut să fie realizate noi asemenea proiecte și în alte mari orașe.
Europarlamentarul PSD Dan Nica a anunţat că îl va da în judecată pe liderul AUR, George Simion, pentru acuzaţiile făcute de acesta în spaţiul public, referitoare la presupuse construcţii hidrotehnice care i-ar aparţine. „Nu am, Nu am avut diguri, iazuri, bălti de pește, baraje!”, a afirmat social democratul.
Europarlamentarul a anunțat că îi va cere lui George Simion daune materiale, iar toţi banii pe care îi va obţine în instanţă îi va dona pentru refacerea caselor sinistraţilor din cele 28 de localități afectate.
„George Simion, candidat la Preşedinţia României, în loc să-i ajute pe oamenii care au fost atât de grav afectaţi de inundaţiile din Galaţi, a decis să vină cu o serie întreagă de minciuni. Pentru acest lucru, pentru minciunile pe care le-a spus despre mine, am decis să-l dau în judecată şi toţi bani pe care-i voi obţine în instanţă îi voi pune la dispoziţia Crucea Roşie sau celor care se ocupă de reconstrucţia caselor celor care au fost afectaţi de inundaţiile din Galaţi, pentru că minciuna trebuie să aibă un preţ. Eu nu am avut, nu am diguri, iazuri, bălţi de peşte, baraje, iar pentru aceste minciuni George Simion trebuie să plătească, pentru că minciuna trebuie să aibă un preţ. Preţul îl va plăti George Simion”, a declarat europarlamentarul PSD de Galați, Dan Nica.
Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Proiectul a fost scos în consultare publică pe site-ul Ministerului Finanțelor. Rectificarea bugetară va asigura fonduri pentru recalcularea pensiilor și plata indemnizațiilor de șomaj până la finele anului.
Guvernul României scoate la consultare publică ordonanța de urgență privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat și a bugetului asigurărilor pentru șomaj pe anul 2024, a anunțat Ministerul Finanțelor.
Ordonanța are ca scop ajustarea fondurilor alocate, în funcție de execuția bugetară și de evoluția indicatorilor economici din primele șapte luni ale anului.
Printre principalele măsuri se numără alocarea suplimentară de fonduri pentru recalcularea pensiilor, conform Legii nr. 360/2023, și pentru plata indemnizațiilor de șomaj până la sfârșitul anului. De asemenea, sunt suplimentate fondurile pentru asigurarea desfășurării în condiții optime a activității caselor județene de pensii și a agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.
Conform noilor prevederi, bugetul pentru asigurările sociale de stat ar urma să fie majorat cu peste 1 miliard de lei, iar sistemul de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale cu aproximativ 14,7 milioane lei.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut Ministerului Muncii și Casei de Pensii o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor. Solicitarea a fost făcută miercuri, la ședinta de Guvern.
Șeful Guvernului vrea o informare detaliată.
„Vreau să încep prin a-i cere Ministrului Muncii și președintelui Casei de Pensii să trimită, până la finalul săptămânii, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor. Câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări și cum se desfășoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare unde se constată erori”, a declarat Marcel Ciolacu.
În următoarele zile toți pensionarii vor primi un document prin care să fie asigurați că pensia nu o să scadă.
„Vreau că tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade! Românii trebuie să aibă garanția că nu scade nicio pensie și orice greșeală se poate repara! 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total, ăsta este un fapt cert”, a precizat Marcel Ciolacu.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, anunță că 100 miliarde EURO reprezintă ținta exporturilor României pentru anul acesta. Este o țintă care poate fi atinsă prin dialog și susținere a intereselor industriei românești, dar și prin deschiderea de piețe noi.
Anul trecut, valoarea exporturilor a fost de 93 miliarde de EURO.
„100 miliarde EURO Aceasta este ținta exporturilor României pentru anul acesta.În 2023 am atins valoarea de 93 miliarde de Euro. Industria auto a fost principalul exportator, de aceea am susținut poziția ACAROM ( Asociația constructorilor de automobile din România) la Budapesta la reuniunea miniștrilor economiei din UE. De regula, mă întâlnesc cu reprezentanții industriei înainte de reuniunile interministeriale pentru a defini poziția de țară, dar și după aceea pentru a-i informa despre discuțiile avute și poziționarea celorlalte state membre”, a explicat Radu Oprea.
Ministrul Economiei a arătat cum pot crește exporturile României.
„Prin dialog și susținere a intereselor industriei românești putem crește valoarea exporturilor, dar și prin deschiderea de piețe noi. Iar acest lucru l-am reușit împreună cu Florin Barbu ministrul agriculturii, cu ANSVSA. Am deschis anul acesta piețe noi pentru carnea de pasăre sau cerealele din România, de la țări din zona Golfului până în Vietnam. Iar pentru cei care uită ca marea este făcută din picături le spun că sunt antreprenori care au debutat prin Start Up Nation și care exportă prin intermediul platformelor digitale. E-comerțul este o soluție foarte comodă pentru IMM-urile românești și poate fi o platformă de export a produselor "Fabricate în România", a mai spus Oprea.
Marți, Radu Oprea va avea o discuție cu reprezentanții marilor rețele de magazine
„Ne dorim la nivelul Guvernului Marcel Ciolacu să încurajăm exportul de produse românești prin intermediul acestor rețele. În imagini sunt pepeni produși la Însurăței - Brăila care sunt exportați în Polonia. Dacă avem un dialog bun cu mediul de afaceri, țintele propuse pot fi atinse pentru că sunt win-win-win. Câștigă toți cei implicați în proces: producătorii, rețelele de magazine și cetățenii”, a precizat ministrul Economiei.
România și Canada au semnat un memorandum în domeniul Apărării. În cadrul reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO care s-a desfășurat la finalul săptămânii trecute, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat împreună cu omologul canadian Bill Blair, Memorandumul de Înțelegere dintre Ministerul Apărării Naționale din România și Departamentul Apărării Naționale din Canada privind cooperarea bilaterală în domeniul Apărării.
Acest document va consolida cadrul juridic pentru cooperarea între cele două părți în domenii de interes reciproc precum planificarea apărării, logistică, forțe aeriene, industria de apărare, instruirea personalului în instituțiile militare, exerciții militare și securitate cibernetică.
„Sunt convins că acest acord va oferi cadrul necesar pentru aprofundarea cooperării în domeniul apărării dintre România și Canada, în beneficiul ambelor state, valorificând cooperarea foarte bună de până acum”, a declarat ministrul apărării naționale cu ocazia semnării acordului.
Semnarea documentului a rezultat din necesitatea de a adapta cadrul juridic al cooperării bilaterale la schimbările din mediul de securitate, de a reflecta nevoia de cooperare în cadrul Alianței Nord-Atlantice și de a oferi consistență dimensiunii de apărare a relației dintre România și Canada.
Cu acest prilej, cei doi oficiali au discutat și despre pregătirea summitului de la Washington. A fost subliniată nevoia accelerării adaptării posturii NATO de descurajare și apărare. Ministrul Tîlvăr a reiterat importanța strategică a Mării Negre în arhitectura de securitate euro-atlantică, mulțumind omologului canadian pentru contribuțiile substanțiale, atât prin încadrarea unor funcții în comandamentele multinaționale din România, cât și prin participarea la misiunile de poliție aeriană consolidată.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță lansarea licitației pentru modernizarea unui tronson de cale ferată între Craiova și Caransebeș. Pentru modernizare a două loturi, ministerul pune la bătaie 4,87 miliarde de lei.
Ofertele sunt așteptate până la finalul lunii iulie.
„Licitație lansată pentru modernizarea a încă 74,25 km de cale ferată pe tronsonul Craiova- Drobeta Turnu Severin - Caransebeș! Până în data de 29 iulie 2024 trebuie depuse ofertele pentru contractele necesare modernizării infrastructurii feroviare pe Lotul 4 (Drobeta Turnu Severin- Băile Herculane) și pe Lotul 5 (Băile Herculane- PO Poarta). Valoarea estimată a celor două contracte (proiectare și execuție) este de 4,87 miliarde de lei (fără TVA), iar finanţarea este asigurată prin Programul Transporturi (PT) 2021- 2027”, a explicat ministrul Sorin Grindeanu.
Contractul se va desfășura pe lungimea a cel puțin 60 de luni.
„Durata maximă a contractului pentru Lotul 4 este de 72 luni (din care 12 luni pentru proiectare și 60 de luni pentru execuție), iar pentru Lotul 5 este de 60 de luni (din care 12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuție). Lotul 4 (Drobeta Turnu Severin- Băile Herculane) are o lungime de 41,618 km și o valoare estimată de 2,44 miliarde de lei (fără TVA). Lotul 5 (Băile Herculane- PO Poarta) are o lungime de 32,637 km și o valoare estimată de 2,43 miliarde de lei (fără TVA)”.
Lucrările de reabilitare pe întreaga linie de cale ferată Craiova- Drobeta Turnu Severin - Caransebeș (225,287 km) vizează modernizarea instalațiilor de electrificare pe toată lungimea tronsonului, creșterea capacității de tranzit, asigurarea interoperabilității, asigurarea de facilități pentru persoanele cu dizabilități, modernizarea stațiilor și a haltelor de mișcare, modernizarea podurilor și podețelor, reabilitarea și modernizarea clădirilor stațiilor de călători (inclusiv ridicarea nivelului peroanelor) în conformitate cu standardele europene în vigoare, montarea de panouri fonoabsorbante sau soluții alternative de reducere a nivelului de zgomot, instalații de centralizare electronică noi, în stații și introducerea sistemului de siguranță ERTMS și îmbunătățirea infrastructurii pentru creșterea vitezei de circulație la valori de până la 160 km/h.
În luna mai au fost lansate în licitație contractele pentru modernizarea Loturilor 3 și 6, care au termen de depunere a ofertelor 1 iulie 2024.
Modernizarea acestor două loturi, cu o lungime de 78,4 km, are o valoare totală estimată 7,35 miliarde de lei (fără TVA) și este finanțată prin PT.
Error: No articles to display