Denisa Pavel

Guvernul anunță că au fost aprobate Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Respectăm angajamentele față de pensionari, susțin reprezentanții Guvernului.

Hotărârea Guvernului a fost aprobată în ședința de joii a Executivului. Normele fac parte din proiectul amplu asumat de Guvernul României de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echității, contributivității și stabilității în muncă, susține Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi.

Astfel, după ce în ianuarie 2024 pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate. Important de reținut este faptul că este pentru prima dată când în același an au loc și o majorare a pensiilor, și o recalculare a acestora, a precizat MMSS


Reprezentanții Guvernului au discutat la Palatul Victoria cu membrii organizațiilor din domeniul taximetriei. Aceștia din urmă au fost primiți de guvernanți pentru a discuta problemele pe care le întâmpină operatorii din domeniu.

Întâlnirea a avut loc la sediul Guvernului după ce anterior taximetriștii au negociat .
„Cele două părți au avut un schimb de opinii cu privire la modalitatea de reglementare a activității din domeniul taximetriei și al transportului alternativ. În cadrul întrevederii, reprezentanții taximetriștilor au reliefat în principal nemulțumirile față de modul în care sunt reglementate cele două activități, respectiv cea de taximetrie și cea de transport alternativ, solicitând îmbunătățirea cadrului legal în vederea asigurării unei concurențe loiale între prestatorii de servicii, având în vedere noile provocări care apar pe fondul evoluției tehnologiei și digitalizării”, a anunțat Guvernul.
În perioada imediat următoare, protestatarii vor transmite Guvernului observațiile cu privire la modificarea legislației care le reglementează domeniul de activitate. După fialziarea procedurii, se va convoca o nouă întâlnire la Guvern.
La întâlnirea de luni de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, consilierul de stat Minel Ivașcu, precum și alți oficiali din Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, susține că în perioada 2007 – 2022, România a avut o creștere economică medie anuală de 3.04%. Concluzia ministrului este că „economia noastră și nivelul de trai au crescut de când suntem membri UE”.

„Cum ar fi arătat economia României fără apartenența la piața unică și fără fonduri europene Este o întrebare la care am încercat să răspund în fața a peste 600 de membri PES Activists. Cred că sunt câteva cifre care spun foarte mult despre evoluția economiei României, prin comparație între 2007 și astăzi”, a transmis ministrul pe rețelele de socialiare.

El a prezentat cifrele care îi susțin afirmația.
„PIB-ul nominal era în 2007 - 404,7 miliarde lei, în 2022 - 1401,3 miliarde lei. În perioada 2007 – 2022, România a avut o creștere economică medie anuală (creștere PIB real) de 3.04%, a doua cea mai mare din regiune, dupa Polonia (3.83%), peste media UE27 de 1.2%. Salariul minim brut pe economie a crescut de la 390 lei la 1 ianuarie 2007, la 3.300 lei la 1 ianuarie 2024. Fondurile UE accesate de România de la aderare (2007) și până în septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro, în timp ce soldul fluxurilor (sume primite minus contribuții ale României la bugetul UE) a depășit 60 de miliarde de euro. PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare a înregistrat o creștere de la 40% media UE27, în 2006, la 76% în 2022. Romania a depașit Grecia, Ungaria și ne apropiem de Polonia.

Concluzia este că economia a cerscut foarte mult după aderarea la UE.
„Este evident că economia noastră și nivelul de trai au crescut de când suntem membri UE cu posibilitatea accesării fondurilor europene și a avantajelor pieței comune. Aș da însă și un alt exemplu în contextul vocilor extremiste care spun că ar trebui să reconsiderăm locul nostru de Stat Membru al Uniunii Europene. În Marea Britanie dezinformarea premergătoare Brexitului spunea că britanicii cheltuiesc mai mulți bani cu bugetul UE decât primesc. Astăzi, ultimele date arată că decizia de părăsire a Uniunii Europene a costat economia UK 160 de miliarde de euro. Viața cetățenilor s-a scumpit, iar mediul de afaceri suferă prin barierele în calea comerțului pe care le resimte”, a precizat Radu Oprea.

Ministrul Muncii, a fost amendată cu 500 de lei după ce a fost surprinsă într-o fotografiei nepurtând mască. Parlamentarul se afla la o acțiune de împădurire. Poliția Sibiu a amendat aproape toate persoanele implicate în eveniment. 

„În urma apariției în mediul on-line a unor imagini în care sunt înfățișate mai multe persoane care nu poartă masca de protecție în timp ce se află în bena unui autovehicul, polițiștii sibieni s-au sesizat din oficiu, iar în urma verificărilor efectuate au fost identificate 6 persoane de sex feminin, care au fost sancționate contravențional în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020.

Polițiștii au reținut că la data de 27 martie 2021, aflându-se în bena unui autoturism, respectivele persoane nu au purtat masca de protecție individuală, nerespectând astfel măsurile de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor în contextul stării de alertă instituită la nivel național pe linia prevenirii răspândirii virusului SARS CoV-2, fiind aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 lei in conformitate cu art. 65 lit. h din Legea 55/2020”, se arată într-un comunicat al Poliției Sibiu.

În fotografiile menționate, Raluca Turcan apare alături de alte șase femei și un copil. Toți se află în bena unei camionete. Aceștia mergeau să planteze copaci.

Chiar ministrul Muncii a cerut să fie amendat după ce pozele au ajuns în spațiul public.

(sursa foto: RFI Romania)

România a depășit miercuri pragul de două milioane de persoane vaccinate. Anunțul vine la doar trei luni de la începerea campaniei de vaccinare. 

Până acum au fost vaccinați cu ambele doze peste 1 milion de români, iar în total au fost administrate până acum peste 3 milioane de doze.

„În această dimineață, la ora 10.00, am depășit pragul de 2.000.000 de persoane vaccinate împotriva COVID-19”, a transmis CNCAV.

Din 27 decembrie 2020 și până miercuri, în România au fost administrate 3.050.742 de doze de vaccin.

(sursa foto: iStock.com)

Potrivit Jandarmeriei Române, după protestele organizate azi-noapte în 24 de orașe din țară, au fost date peste 200 de sancțiuni, în valoare de aproape 100.000 de lei. Printre orașele în care s-a protestat se numără București, Cluj, Constanța, Timișoara, Galați și Brăila.  

În 7 dintre cele 24 de localități în care au avut loc manifestații publice s-a depășit numărul maxim de participanți prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane.

„Permanent, pe timpul desfășurării acestor manifestații, echipele de dialog ale Jandarmeriei au adus la cunoștința participanților prevederile legale în vigoare, precum și consecințele legale ale nerespectării acestora. La nicio manifestație, nu au fost înregistrate incidente de natură să tulbure ordinea publică”, potrivit unui comunicat de presă.

Totodată Jandarmeria a mai declarat că: „Vom analiza imaginile operative pentru identificarea și sancționarea tuturor persoanelor care au încălcat legea”.

Numărul maxim permis pentru participarea la adunări publice declarate este de 100 de persoane, în timpul stării de alertă.

(sursa foto: iStock.com)

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.439 de cazuri noi de infectări cu COVID. La ATI numărul pacienților în stare gravă a crescut la 1.386.

De la începutul pandemiei și până astăzi, 28 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 936.618 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 837.060 de pacienți au fost declarați vindecați.

Cazurile depistate în ultimele 24 de ore nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 23.114 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

(sursa foto: pexels.com) 

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, e vorbit joi seară, despre cum trebuie să procedeze oamenii pentru a face cumpărături în zilele în care magazinele se închid la ora 18.00 iar restricțiile de circulație intră în vigoare la ora 20.00.

Declarațiile au fost făcute după ședința de Guvern în care au fost decise noile restricții la nivel național.

„Am să vă spun sfatul pe care îl dau. În primul rând, am menționat să fie și un ordin al ministrului sănătății și al ministerelor de resort, probabil Ministerul Economiei, care vor stabili inclusiv care sunt regulile, numărul de persoane în magazin și în spațiul respectiv și cum se va controla acest lucru.

Sunt convins că vor fi multe discuții aici, când ai ajuns la faza la care la ora 18.00 se închide magazinul și la ora 20.00 trebuie să fii acasă, înseamnă că ești în faza în care agenții economici trebuie să se gândească la telemuncă, trebuie să se gândească la decalarea programului de muncă”, a menționat Raed ArafaS

Secretatul de stat a ținut să puncteze și faptul că nu toată lumea trebuie să meargă la cumpărături cu cinci minute înainte ca acestea să se închidă. Soluția e că ar trebui aleasă o zi în care să se aprovizioneze cu alimente.

„Asta nu înseamnă că noi muncim normal până la ora 18.00, după care toată lumea este la magazin. Înseamnă că trebuie să ne adaptăm, acest program trebuie să ne trimită către o adaptare la locul de muncă pentru a reduce contactul și acolo. Regulile sunt prevăzute, trebuie doar respectate. Dacă faci acest lucru, poți să găsești și momentul în care te duci la magazin nu neapărat la ora 17.55, poți să desemnezi ziua în care te duci, că nu vei merge în fiecare zi”, a precizat Raed Arafat.

Pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, magazinele vor fi închise de la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii.

(sursa foto: pexels.com) 

Peste 6.000 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore. Numărul testelor efectuate a depășit 40.000. 

Numărul deceselor (137), cât și cel al pacienților internați la ATI (1.351) rămân la valori ridicate.

De la începutul pandemiei și până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 913.143 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

819.799 de pacienți au fost declarați vindecați, în timp ce 22.579 de persoane au decedat.

 

(sursa foto: Profimedia Images)

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că Platforma de programare pentru vaccinul împotriva coronavirus va suferi modificări importante. Astfel, oameni înscriși pe listele de așteptare vor putea vedea timpul estimat până când va avea loc vaccinarea, dar și tipul de vaccin folosit de centrul de vaccinare selectat de aceștia. Schimbările sunt făcute pentru a scădea numărul programărilor anulate. 

„Sunt câteva elemente esenţiale care vor fi schimbate la platforma de programare. Primul aspect care urmează să fie disponibil este estimarea timpului probabil al vaccinării, perioada, intervalul de timp în care persoana care se înscrie pe lista de aşteptare va putea fi vaccinată efectiv. Al doilea lucru, încercăm să transparentizăm tipul de vaccin din respectivul centru de vaccinare, pentru că o persoană care stă poate 30 de zile pe lista de aşteptare, ajunge să se programeze într-un centru şi îşi dă seama că nu vrea să se vaccineze cu acel vaccin, ceea ce pentru noi nu ar trebui să se întâmple”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Mi se pare firesc ca omul să ştie de la început pe ce listă de aşteptare se programează şi pentru ce tip de vaccin, chiar dacă până la urmă disponibilitatea mai multor tipuri de vaccinuri nu este neapărat un obiect care să permită alegerea vaccinurilor, ci să permită programarea şi accesul într-un număr mai mare de persoane la vaccinare, plecând de la premisa că cele patru vaccinuri până la urmă au beneficii maximale faţă de forme severe, faţă de complicaţi ale bolii, decese”, a spus Valeriu Gheorghiţă”, a subliniat el.

„Cred că în prima parte a lunii aprilie foarte probabil să fie operaţionalizată acea estimare a timpului până la vaccinarea efectivă. Lăsând la o parte procedura tehnică, în fiecare centru de vaccinare mai există încă parte din cabinete care nu au fost activate, ele urmează să devină active în prima parte a lunii aprilie. Până pe 13 aprilie vom deschide peste 350 de cabinete pentru Pfizer. O altă schimbare importantă - în prima parte a lunii aprilie vom creşte numărul de persoane programate pe cabinet de la 60 la 90, deci practic o să crească cu 50% capacitatea de vaccinare în centrele de vaccinare”, a conchis Valeriu Gheorghiţă.

(sursa foto: gov.ro)